Afbeelding
Vincent Beringen (LEKSTEDEwonen)

Zelfstandig wonen met zorg in Bunnik

21 juli 2020 om 08:17 Zorg

BUNNIK Afgelopen week zijn de zestien huurappartementen in ‘De Weijer’ aan de Laan van Broekhuijzen in Bunnik opgeleverd. Het woongebouw van Lekstedewonen bestaat uit twee delen en voorziet in de grote vraag naar zorggeschikte woningen in de gemeente Bunnik. Op de begane grond biedt QuaRijn een thuis aan 14 bewoners met dementie en op de twee verdiepingen liggen de 16 sociale huurappartementen. Bij toewijzing van de huurappartementen kregen inwoners van de gemeente met een zorgvraag voorrang, zo ook de heer en mevrouw Coenen. Dankzij deze mogelijkheid kunnen zij en de andere nieuwe bewoners toch binnen de gemeente Bunnik blijven wonen.

Binnen de gemeente Bunnik is grote behoefte aan woningen voor dementerenden en bewoners met een zorgindicatie. Dit wordt veroorzaakt door de vergrijzing in het algemeen, een verdere stijging van het aantal kwetsbare ouderen en groot een tekort aan zorggeschikte woningen. Afgelopen jaren konden ouderen met een (zware) zorgvraag niet of moeilijk binnen de gemeente blijven wonen. Met de oplevering van gebouw “De Weijer’ is daar verandering in gekomen. Het biedt woonruimte voor mensen met dementie en voor ouderen met een andere zorgvraag. Het woongebouw geeft een invulling aan die behoeften en daarom heeft de gemeente Bunnik besloten om een voorrangsregeling toe te passen bij het toewijzen van de huurappartementen. Lekstedewonen verhuurt met voorrang aan inwoners van de gemeente Bunnik met een zware zorgvraag. De bewoners moeten daarvoor wel ingeschreven staan als woningzoekende bij WoningNet. Kandidaten konden zich aanmelden bij het Centrum voor Elkaar en bij zorgorganisatie QuaRijn, waarna de appartementen aan passende kandidaten zijn toegewezen.

EEN NIEUWE TOEKOMST Verhuizen is altijd een bijzonder moment, vooral op oudere leeftijd en zeker als het vanwege gezondheidsredenen is. Maar het biedt ook weer nieuwe mogelijkheden en zelfs ‘een nieuwe toekomst’, zoals de heer Coenen vertelt. ,,Na 48 jaar kan ik helaas niet langer veilig thuis blijven wonen, want na slechtziend ben ik blind geworden. Twee jaar geleden wilden we al verhuizen, maar toen was er helemaal niets beschikbaar. Een paar maanden geleden kwam ‘De Weijer’ precies op het juiste moment op ons pad. Na een gesprek met Centrum voor Elkaar en het zien van de plattegronden waren we gelijk enthousiast. Het is voor ons ook een vertrouwde plek, want wij wonen nu 500 meter verderop in de wijk. In ons nieuwe appartement kunnen we ook gebruikmaken van de zorg, waardoor mijn vrouw als mantelzorger wordt ontlast. We zijn erg tevreden met het ruime appartement en gaan hier samen een nieuwe toekomst tegemoet.

WONEN IN DE WEIJER Het kleinschalige woonzorgcentrum aan de Laan van Broekhuijzen bestaat uit twee woondelen. De begane grond is verhuurd aan QuaRijn en zij bieden een thuis aan 14 bewoners met dementie. Op de eerste en tweede verdieping zijn de 16 zelfstandige sociale huurappartementen gesitueerd. Deze twee- en driekamerappartementen hebben woonoppervlakten van 60 tot 85 m2. Elk appartement beschikt over een woonkamer en open keuken, badkamer, een of twee slaapkamers en een privé-buitenruimte. Op de eerste verdieping hebben de appartementen een balkon (circa 6m2) en op de tweede verdieping een dakterras (15 of 22 m2). Het gebouw is duurzaam gebouwden voorzien van een grote hoeveelheid zonnepanelen. Het ontwerp is van GBS architecten en de nieuwbouw is gerealiseerd door Bouwbedrijf Bakker Arkel. 

De bewoners van de 16 appartementen wonen zelfstandig (huren bij Lekstedewonen) en maken met de zorgaanbieder afspraken over de gewenste ondersteuning en/of zorg. Die kan geleverd worden vanuit ‘De Weijer’ (QuaRijn), het wijkteam of een andere partij. De appartementen hebben een huurprijs onder de € 705,- per maand (exclusief servicekosten), zodat er zo nodig gebruik kanworden gemaakt van huurtoeslag. Meer informatie over De Weijer en andere nieuwbouwprojecten in Bunnik is te vinden op www.lekstedewonen.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie