Afbeelding

Begrip voor de persoon maakt het verschil bij dementievriendelijke uitvaart

28 oktober 2023 om 13:30 Zakelijk

BUNNIK In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. De kans dat iemand met dementie afscheid moet nemen van een geliefd persoon zal de komende jaren dan ook toenemen.

Mensen met dementie begrijpen steeds minder van hun medemens en zijn voor hun welbevinden afhankelijk van ons begrip voor hen. Daarom volgde Madeleine Groenhof van Via Madeleine Uitvaartzorg afgelopen voorjaar de training ‘Dementievriendelijke uitvaartprofessional’ van DeMensTraining in samenwerking met Stichting Alzheimer Nederland.

Madeleine: ,,Het is belangrijk dat een nabestaande met dementie goed afscheid kan nemen. Dit kan soms lastig zijn omdat het voor de familie niet altijd duidelijk is wat hij of zij nog beseft en hoe er op het overlijden en afscheid zal worden gereageerd. Zo krijg ik nog weleens vragen als: ‘Kan mijn vader wel bij de uitvaart zijn?’ of ‘Hoe moet ik het mijn moeder met Alzheimer vertellen?’ Met mijn persoonlijke ervaringen en het certificaat ‘Dementievriendelijke Uitvaartprofessional’ van DeMensTraining kan ik nu veel handvatten aanreiken die kunnen bijdragen om op een goede manier een nabestaande met dementie te betrekken bij het overlijden en de uitvaart.”

Een dementievriendelijk afscheid is niet een uitvaart waarbij een nabestaande met dementie centraal staat. ,,Waar het vooral om gaat, is dat een nabestaande met dementie gelegenheid krijgt tot afscheid nemen en wordt betrokken bij de totstandkoming van de uitvaart,” aldus Madeleine. “Dit kan de gehele uitvaart betreffen of een intiem moment, speciaal voor de persoon met dementie. Alles kan en is goed te regelen, zowel bij een begrafenis al bij een crematie. Het belangrijkste is dat het past en goed voelt voor de persoon met dementie. Begrip voor de persoon met dementie maakt het verschil bij een dementievriendelijke uitvaart.”

Meer weten? Neem gerust contact op met Via Madeleine Uitvaartzorg via m. 06-12768723 of info@viamadeleine.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie