Afbeelding
Naomi van Sandijk

Realdating: Gen-Z wil authentiek daten

24 maart 2023 om 10:12 Zakelijk Deel je nieuws

Bewerkte foto’s, catfishen, liegen over leeftijd… De wereld van online daten is lang niet altijd makkelijk. Uit recent onderzoek van datingapp Fruitz naar de dategewoonten onder Gen-Z blijkt dat de jongvolwassenen vooral op zoek zijn naar een ding: authenticiteit. Bij deze eerlijke vorm van dating staan onbewerkte foto’s, open gesprekken over geestelijke gezondheid en transparantie over diens leven centraal. Fruitz noemt de dating trend dan ook heel toepasselijk: realdating.


Let’s get real about dating

Generatie Z gaat voor een transparante aanpak in de (online) dating wereld. Onder de respondenten gaf bijna driekwart aan altijd eerlijk te zijn op hun datingprofiel, geen bewerkte foto’s te plaatsen of te liegen over hun leeftijd. Het is dan ook geen verrassing dat onbewerkte en duidelijke foto’s the way to go zijn voor deze jonge daters: bijna 20% van de respondenten zegt dat bewerkte foto’s een absolute no-go zijn op een dating profiel en nog eens 28% zegt dat foto’s waarbij het gezicht niet duidelijk zichtbaar is als hinderlijk wordt ervaren tijdens een swipe-sessie.

Hoewel vrouwen het erover eens zijn dat bewerkte profielfoto’s een ergernis zijn, is een andere grote frustratie voor deze groep dat matches oneerlijk zijn over hun datingintenties, zoals beweren op zoek te zijn naar een serieuze relatie maar eigenlijk alleen naar een one night stand te willen. Meer dan een kwart van de vrouwen zegt dat dit hun nummer één irritatie is, omdat zij het tijdverspilling vinden om iemand te leren kennen die geen goede match is en andere dingen wil in het leven.

Hij gelooft in mij

Tijdens het online daten gelooft twee op de tien respondenten er volledig op dat hun online match de waarheid vertelt. Ze geven aan dat zij geen extra informatie opzoeken op het internet voorafgaand aan de eerste date. Wel zijn mannen (26%) hierin beter van vertrouwen dan vrouwen (12,5%). Experts bij Fruitz vermoeden dat het grote verschil in direct vertrouwen te wijten is aan veiligheidsrisico’s onder vrouwen. Of dit vertrouwen helemaal terecht is valt te betwijfelen. Bijna 30% van alle respondenten geeft namelijk aan weleens online gecatfisht te zijn.

Zonder regen geen zonneschijn

Eerlijkheid beperkt zich niet tot de oppervlakkige aspecten van online daten, zoals een goede profielfoto. Gen-Z is niet bang om moeilijke gesprekken aan te gaan over geestelijke gezondheid. Meer dan 60% is direct eerlijk tegenover hun online match over diens geestelijke gezondheid en is volledig transparant bij vragen over hun mentale gesteldheid. Een perfect gecureerd leven zonder tegenslagen lijkt onrealistisch en onaantrekkelijk voor de jongvolwassenen; 4 op de 10 is bereid om meer tijd en dates te investeren in iemand die direct eerlijk is over issues zoals geestelijke gezondheid of geldproblemen. Daarnaast vindt bijna 90% iemand veel aantrekkelijker als die volledig zichzelf durft te zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie