Portret Irma Born
Portret Irma Born Carmel David

Jongeren met stress of depressieklachten? #vraaggewoon

Zakelijk Deel je nieuws

Eenzaamheid, depressie of sombere gedachten. De voortdurende lockdown valt veel jongeren zwaar. Er melden zich zelfs 60 procent meer jongeren met angsten en depressies bij de Nederlandse GGZ dan voor de lockdown. Voor hen is eind februari op social media de actie #vraaggewoon gestart. De initiatiefnemer voor dit project is Edwin Selij, eigenaar van Hypnose Instituut Nederland.

Ruim 300 therapeuten in het hele land stellen zich belangeloos beschikbaar voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die willen praten of hulp nodig hebben. In Odijk heeft hypnotherapeut/coach Irma zich aangesloten, tevens moeder van twee kinderen in deze leeftijdscategorie.

De (gedeeltelijke) sluiting van middelbare scholen, hoger onderwijs, sportscholen en horeca gelegenheden zorgen ervoor dat jongeren geen uitlaatklep meer hebben. Er is nauwelijks ruimte voor sociaal contact met vrienden en hoe langer de lockdown duurt, hoe uitzichtlozer het voelt. Sommigen komen nauwelijks nog buiten. Uit gewoonte maar weer naar de telefoon grijpen filmpjes kijken, netflixen, gamen en ongezond voedsel eten. Een dagritme volgen is lastig nu, de structuur valt weg. Alleen social media geven het gevoel nog ergens bij te horen. Ze leven op de automatische piloot en zien weinig toekomstperspectief.

Veel jongeren voelen een drempel om aan de bel te trekken als het niet goed met ze gaat en vaak weten ze ook niet waar ze terecht kunnen. Uiteindelijk komt dan het moment dat het echt niet meer gaat, klachten worden langzaam erger. Dat moment willen we voor zijn. Door de vele regels voelt het soms zwaar en lijkt hun zelfontwikkeling op pauze te staan. Via ‘vraaggewoon’ kunnen ze snel terecht en zelfs met een enkel telefoongesprek al geholpen zijn. 

Via de hashtag op onder andere Facebook en Instagram wordt de jeugd gewezen op het bestaan van dit platform. Jongeren kunnen zo gemakkelijk een therapeut of coach in de regio vinden om belangeloos hulp te krijgen.

Kijk eens op Instagram #vraaggewoon

advertentie