Extra huurverhoging voor scheefwoners lost ‘probleem’ niet op

28 jul, 07:45 Wonen
ANP
Afbeelding

BUNNIK Ongeveer 7 procent van de bewoners van een sociale huurwoning in Nederland verdiende vorig jaar eigenlijk te veel. Deze zogenoemde groep scheefhuurders kan vanaf dit jaar maandelijks rekenen op een flinke huurverhoging, maar dit lost het ‘probleem’ volgens belangenbehartigers waarschijnlijk niet op.

In eerste instantie voldeden veel huurders nog wel aan de gestelde inkomenseisen, maar door de jaren heen zijn zij meer gaan verdienen, waardoor hun inkomen hoger werd dan toegestaan voor zo’n woning. Hierdoor worden zij als scheefhuurder gezien. Sinds 2022 mogen woningcorporaties de huur van deze scheefhuurders jaarlijks flink verhogen. Dit bedrag kan oplopen tot wel 100 euro per maand. Vanwege de coronacrisis werden de huurprijzen in de sociale sector vorig jaar niet verhoogd. 

Vorig jaar was circa 7 procent van de inwoners van de provincie Utrecht scheefhuurder. In 2012, het jaar van de eerste meting, was dat ongeveer 13 procent. De meeste scheefhuurders wonen in Noord-Brabant, daar stond vorig jaar zo’n 9 procent van de inwoners te bo..