Huizen aan de Fibula in 't Burgje, met links de nieuwbouwlocatie.
Huizen aan de Fibula in 't Burgje, met links de nieuwbouwlocatie. Frits Beijnink

Gemeente overweegt invoering opkoopbescherming per 1 juli

10 april 2022 om 08:00 Wonen

BUNNIK Om de oneerlijke concurrentie tussen huishoudens en investeerders op de krappe woningmarkt tegen te gaan, onderzoekt de gemeente of de landelijke regeling ‘tijdelijke opkoopbescherming’ ingezet kan worden. Wie de woning koopt, moet hier in principe zelf gaan wonen (zelfbewoningsplicht). Starters en middeninkomens krijgen zo meer kans op het kopen van een woning tegen een redelijke prijs. De opkoopbescherming gaat waarschijnlijk gelden voor woningen met een WOZ-waarde tot € 440.000. ,,We sluiten hiermee aan bij de prijsgrens die de gemeente Utrecht al hanteert”, aldus de gemeente Bunnik.

INVOERING Als de gemeenteraad instemt met het invoeren van een opkoopbescherming, dan geldt dit voor woningen die vanaf 1 juli 2022 ingeschreven worden in het kadaster. De wet geldt niet voor eigenaren die vóór 1 juli 2022 de woning in hun bezit hebben en verhuren. Ook geldt de wet niet als de woning al minimaal 6 maanden wordt verhuurd.

VERGUNNINGSPLICHT De landelijke opkoopbescherming verplicht gemeenten een aantal uitzonderingen te maken, die verhuur van de koopwoning toch mogelijk maakt met een vergunning. Deze uitzonderingen zijn:

- Verhuur aan 1e of 2e graad familieleden. Bijvoorbeeld uw zoon, dochter, broer of kleinkind.

- Verhuur voor maximaal 1 jaar, nadat de eigenaar de woning zelf voor de minimale duur van 12 maanden of langer in de woning woont. Bijvoorbeeld bij vertrek voor een jaar naar het buitenland.

- Verhuur van een woonruimte die zich bevindt in een winkel, kantoor of bedrijfsruimte.

STUDENTEN Het kopen van een woning voor studerende kinderen, is nog steeds mogelijk onder de opkoopbescherming, zolang uw kind hier zelf gaat wonen. Hier is wel een vergunning opkoopwet voor nodig. Om daarnaast kamers in het huis te verhuren moet daarnaast ook een omzettingsvergunning worden aangevraagd, dit volgens hoofdstuk 3 van de regionale huisvestingsverordening en het omzettingsbeleid van de gemeente Bunnik. De aanvrager van een omzettingsvergunning kan in aanmerking komen voor een vergunning van maximaal 5 jaar. Dit is ongeveer de duur van een studie. Op deze manier wil het college ouders helpen om hun kinderen en een aantal medestudenten tijdens de studietijd te huisvesten zonder extra financiële lasten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie