Ramen van 15 meter hoog

Wonen

WERKHOVEN Deze zomer besteedt 't Groentje aandacht aan bijzondere woonplekken in de gemeente. Deze week beklimmen we de trappen van de 43 meter hoge Watertoren in Werkhoven, waar Cock en Carolien al ruim 25 jaar wonen.

Agnes Corbeij

Watertorens horen bij het Nederlandse landschap, al zijn ze met de komst van pompen hun functie verloren. De torens zorgden voor de druk op het leidingnetwerk voor drinkwater. In het buitengebied rond Werkhoven zijn de afstanden tot de verschillende boerderijen groot, waardoor de Watertoren hier hoog moest zijn om de druk erop te kunnen houden. De toren werd gebouwd in 1937.

Cock en Carolien Smeulders kochten de Watertoren ruim 25 jaar geleden. De eerst maanden woonde het echtpaar op de lekvloer, op twintig meterhoogte. Deze verdieping deed zijn naam eer aan, het was er nat. Vrij snel verhuisden ze naar de eerste verdieping, waar Cock en Carolien een badkamer en woonkamer hadden gemaakt.

SKIPAKJE Destijds had de toren geen ramen en geen verwarming. Toen hun eerste kind geboren werd, was het dan ook vaak koud binnen. "Op foto's uit die tijd staat hij bijna altijd in zijn skipakje. Lekker warm. Over zijn wieg hing een klamboe, tegen het vuil van de verbouwing." Een paar jaar later werd hun tweede kind geboren, een dochter. "Toen woonden we al een stuk comfortabeler, ramen met gordijnen, een extra kamer en vloerbedekking."

Al die jaren zijn Cock en Carolien bezig geweest de toren te verbeteren. Zo werd de toren volledig geïsoleerd. De grootste klus tot nu toe werd een aantal jaar terug uitgevoerd, renovatie van de buitenkant. Daarvoor klopten ze in 2012 aan bij de gemeente, om te overleggen. "Het onderhoud van de toren is duur en we wilden dat de toren zelf geld op zou brengen. De gemeente wilde een gemeentelijk monument maken van de Watertoren, maar daar stonden wij sceptisch tegenover. We waren bang dat het ons zou beperken."

MEEDENKEN Toch besloten ze erin mee te gaan. "Daar zijn we achteraf heel blij mee. Ze denken echt mee bij de gemeente, we hebben veel advies gekregen, dat is onbetaalbaar." Carolien is workshops paverpol en mozaïek gaan geven op de begane grond, waar ook een soort café is gebouwd. Het terras is elk weekend open en er worden feesten en muziekavonden gegeven.

In 2014 en 2015 was de tijd rijp om de buitenkant aan te pakken. "Toen we gingen rondvragen bleek dat het alleen in de steigers zetten van de toren al een ton zou kosten. Toen hebben we een hangbrug gekocht." Vanaf die hangbrug hakte Cock enorme ramen uit de toren, van 15 meter hoog. "Dat was een hele onderneming. Het puin ging door een stortkoker naar beneden, in de container."

WITTE JAS Ook werd de hele toren opnieuw gestuukt, vier muren van 10 bij 40 werden gedaan. Een enorme klus. De Watertoren ziet er daardoor heel anders uit, heeft een witte jas aangekregen. "In eerste instantie wilden we de originele baksteen weer laten zien, maar dat bleek praktisch onhaalbaar. Dan zouden we de bovenlaag eraf moeten spuiten, waardoor de baksteen beschadigd zou worden." Alleen beneden aan de toren is een stuk van de originele baksteen te zien.

Op dit moment zitten Cock en Carolien alweer in de volgende belangrijke ontwikkeling. "We maken drie vakantiewoningen in de toren. Daarvoor moeten vloeren gemaakt worden in de ruimte die nu nog helemaal ongebruikt is. Er komen bedstedes in en we gaan een lift aanbrengen." Voor deze verbouwing gaan ze zelf ook tijdelijk verhuizen, omdat een van de nieuwe vloeren het plafond wordt van hun eigen woonkamer.

BALKON Voor de veiligheid, worden aan de buitenkant van de ramen nog Franse balkonnetjes aangebracht. Ook is het plan om een balkonnetje, dat er vroeger ook zat, in ere te herstellen.

Wat betreft die lift, die zal Carolien zelf ook wel gaan gebruiken. "Vanaf mijn tiende heb ik ontzettend veel trappen gelopen. Eerst in Zuilen, waar we vier hoog woonden, daarna hier in de toren. Ik ben eraan gewend, maar na elke vakantie - ook al is het een fietsvakantie - merk ik toch dat ik een paar dagen spierpijn heb van die trappen. Mijn benen hebben het goed gedaan."

advertentie
advertentie