Zeeën van ruimte voor tien heren

26 juli 2017 om 00:00 Wonen

ODIJK Deze zomer besteedt 't Groentje aandacht aan bijzondere woonplekken in de gemeente. Deze week zijn we op bezoek bij de Poolse seizoensarbeiders, die gehuisvest worden in het voormalige CNV gebouw aan de Oude Haven in Odijk.

Agnes Corbeij

Het gebouw werd jarenlang gebruikt door CNV Hout en Bouw. Door een fusie met CNV Vakmensen in Utrecht, werd het gebouw overbodig. In 2010 werd het verkocht aan de Gecombineerde Bunnikse Vastgoedbedrijven (GBV). Deze partij wil de locatie ontwikkelen. In de tussentijd wordt het gebouw wel degelijk gebruikt.

Tijdens de verbreding van de A12, van 2010 tot 2013, huurde uitvoerder Poort van Bunnik (een aantal samenwerkende afdelingen van BAM) het gebouw. In het najaar van 2015 was de locatie in beeld als (tijdelijke) opvangmogelijkheid voor vluchtelingen. Dat kwam er niet van. Op dit moment worden nieuwbouwplannen voor het terrein ontwikkeld door GBV. De gemeente heeft als voorwaarde gesteld dat minstens dertig procent van de te bouwen woningen uit sociale huurwoningen moet bestaan.

BEWONERS Ondertussen wordt het gebouw bewoond, om kraken te voorkomen. Daarmee worden twee vliegen in een klap geslagen, want het gebouw biedt onderdak aan - grotendeels Poolse - seizoenarbeiders. 't Groentje ging met ze in gesprek. Dat bleek aanvankelijk lastig, aangezien de meeste bewoners geen Nederlands of Engels spreken. Dankzij een tolk - een Poolse inwoonster van Odijk - kwam het verhaal los. Op de foto gaan wilden ze echter niet.

Pawel (23) is sinds een aantal weken in Nederland. "In Polen werkte ik drie jaar op de productieafdeling van matrassen van IKEA. De omstandigheden daar waren slecht. Daarom ben ik naar Nederland gekomen. Het is mijn plan om tot de feestdagen in december te blijven."

BAANTJES De mannen regelen werk via een uitzendbureau. Het zijn vaak baantjes voor een paar dagen of weken, waarna ze weer iets anders zoeken. De mannen - vrouwen wonen hier niet - willen graag veel uren draaien, zodat ze veel geld kunnen verdienen. Het soort werk maakt ze niet zoveel uit. Sommigen werken in de transportsector, anderen in een groothandel of ze bouwen tenten op festivals.

Op dit moment wonen er zo'n tien mannen in het gebouw, allen tussen de 18 en 40 jaar oud. Pazemek (25) woont sinds een maand in Nederland en is van plan nog twee maanden te blijven. "Ik heb haringen ingepakt en in de bloementeelt gewerkt."

RUIMTE Het bevalt Pazewek prima in Nederland. "Het is nu stabiel, ik kan genoeg uren maken. In Polen werkte ik in een fabriek." Ook over de woning zijn de heren zeer te spreken. Pawel: "Van andere Polen horen we dat ze met acht man op een kamer zitten en weinig ruimte hebben."In het CNV gebouw is absoluut geen gebrek aan ruimte. De meeste bewoners hebben een eigen kamer en dan nog wordt het grootste gedeelte van het gebouw niet gebruikt.

Er zijn douches, een keuken en een wasmachine. Twee kamers zijn ingericht om de was te drogen. In de tuin wordt af en toe een balletje gevoetbald en er is een gezamenlijke woonkamer met een televisie met vijf Poolse zenders.Erg opvallen doen de heren niet in het dorp. Pazewek: "Meestal zijn we aan het werk. Verder gaan we naar de Jumbo voor onze boodschappen, we wandelen of fietsen wel eens een uurtje, maar verder niet."

THUIS De meeste mannen hebben thuis een vriendin. Het is in het gebouw ook wel te zien dat het mannenhuishouden is, als valt het met de zooi wel mee. Pazewek: "We koken zelf en maken zelf schoon. Dat kunnen we best." Toch is geen van hen van plan om voor altijd in Nederland te blijven. Pazewek: "Een paar maanden is prima. Als het werk in Polen volgend jaar weer niet goed genoeg is, kom ik terug."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie