Huiseigenaar Anton Kiewiet voor zijn woning
Huiseigenaar Anton Kiewiet voor zijn woning Anton Kiewiet

Vanaf de bank binnenkijken bij een duurzaam huis

Wonen Deel je nieuws

Huiseigenaren geven uitleg over isoleren, het gebruik van een warmtepomp en zonne-energie

REGIO UTRECHT – Wie interesse heeft in duurzaam wonen, krijgt in mei de unieke kans om via videoverbinding binnen te kijken in een duurzaam huis. De huiseigenaren Anton Kiewiet en Cor Hofstee geven op 16 mei elk een online thematour, waarin zij uitleg geven over hun duurzame maatregelen zoals de warmtepomp, balansventilatie en isolatie. Ook anderen huiseigenaren in de regio delen binnenkort hun ervaringen in een online thematour. Mensen die graag meekijken, kunnen zich aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

De familie Hofstee uit Bunnik neemt bezoekers van de online thematour mee in de stapsgewijze verduurzaming van hun hoekwoning uit 1979. Het huis is geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en negentien zonnepanelen: “Onze bijkeuken is nu omgetoverd tot een technische ruimte”, vertelt Cor. Ook kunnen mensen binnenkijken bij de tussenwoning van Anton Kiewiet uit Leidsche Rijn. Door zijn hybride warmtepomp heeft hij het verbruik van stadverwarming met meer dan zestig procent kunnen verminderen. Tijdens de online thematour geeft hij ook uitleg over zijn zonnepanelen.

De online thematours

In heel Nederland vinden dit voorjaar online thematours plaats. Deze zijn een alternatief voor de reguliere thematours waarbij mensen op bezoek gaan bij een duurzame woning. Via videoverbinding geven huiseigenaren een presentatie over de duurzame maatregelen. Bezoekers krijgen de kans om in gesprek te gaan met de huiseigenaar, om tot een plan te komen voor hun eigen woning. Per online thematour zijn acht plekken beschikbaar. Een overzicht van alle thematours is te vinden via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven. Na inschrijving ontvangen deelnemers een e-mail met uitleg over de deelname.

De Nationale Duurzame Huizen Route

De thematours worden georganiseerd door de Duurzame Huizen Route samen met U-thuis, een samenwerkingsverband van vijftien Utrechtse gemeenten. Via het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen: online en tijdens verschillende evenementen. Wie zelf in een duurzaam huis woont, kan ook zijn ervaringen delen via de Duurzame Huizen Route. Zo kunnen andere huiseigenaren kennis en inspiratie opdoen om zelf ook aan de slag te gaan met hun woning.

advertentie