Wilma (links) en Annoek
Wilma (links) en Annoek Wilma en Annoek

't Burgje krijgt een tweede leven

15 maart 2020 om 07:42 Wonen

ODIJK Ook al worden de eerste woningen pas opgeleverd in mei, toch wonen er al nieuwe mensen in Buurtschap het Burgje. Annoek Louwers en Wilma Knol (beiden 47), zijn de trotse eigenaren van de monumentale boerderij 't Burgje. Ze wonen nu nog in de bouwunit naast de boerderij, maar kijken ernaar uit te verhuizen naar het historische pand.

door Agnes Corbeij

Boerderij 't Burgje dateert uit de 17e eeuw, of eind 16e eeuw. Maar er zijn sterke aanwijzingen dat 't Burgje al veel eerder bestond en een grote rol heeft gespeeld in het ontstaan van het dorp Odijk. Het is een gemeentelijk monument en werd voor het laatste bewoond door Herman Mocking.

De gemeente kocht de boerderij en de omliggende boomgaarden in 2010 van hem, met het oog op de nieuwbouw ten westen van Odijk. Van begin af aan was het de bedoeling om de boerderij te behouden en een centrale functie te geven in de nieuwe wijk.

Lange tijd werd onduidelijk wat die functie dan zal zijn, maar vaak werd in één adem zorginstelling Reinaerde genoemd. Deze organisatie begon kort na Mockings vertrek met een dagbestedingsgroep in de schuur van de boerderij. Toen de spa de grond in ging voor de nieuwbouw, vertrok de dagbestedingsgroep naar de Werkhovenseweg.

VERKOCHT De boerderij werd te koop gezet en gevonden door Annoek en Wilma. Na 20 jaar Amsterdam en vijf jaar Bilthoven, wilden Annoek en Wilma graag iets anders. Zij vielen voor de sfeer van het gebouw en de historie en willen deze graag in ere herstellen. Annoek is de klusser van de twee en Wilma groeide op op een boerderij in Overijssel en wilde graag terug naar de landelijke sfeer.

Wilma werkt als klinisch geriater in het UMC Utrecht en wilde maximaal een half uur van haar werk af wonen. ,,Dat was eigenlijk mijn enige eis." Annoek: ,,Ik heb samen met mijn vader ons huis in Amsterdam verbouwd en wilde graag weer een klushuis."

BUURTGEVOEL Half oktober verhuisde het stel van een halfvrijstaande woning in Bilthoven naar een bouwunit naast de vervallen boerderij. Wilma: ,,Ook al woont er nog niemand in de nieuwe wijk, het voelt nu al meer dan een buurt dan we in Bilthoven ooit gevoeld hebben." Dit hebben ze voornamelijk te danken aan hun dalmatiër Joep. ,,We komen tijdens het wandelen veel mensen tegen en maken vaak een praatje." Ook de bijeenkomst rondom de plaatsing van het eerste dak, waar alle toekomstige bewoners voor werden uitgenodigd, hielp hieraan mee.

Annoek werkt als kinderergotherapeut in het Amsterdam UMC en is minder gaan werken om de taak van bouwcoördinator van 't Burgje op zich te kunnen nemen. ,,Het is een prachtig gebouw, met veel historie. Dat willen we in de toekomst ook aan anderen laten zien."

Als eerste is het rieten dak vernieuwd en isolatie aangebracht. De volgende stap is het opknappen van de deel en het bouwen van een huisje op de deel met algemene voorzieningen zoals een toilet en kleine keuken. Annoek: ,,Dit is bedoeld voor een dagbestedingsgroep van Reinaerde."

REINAERDE De zorginstelling heeft de intentie terug te komen op deze plek. Annoek: ,,Er zijn geen contracten getekend, maar het is zeker onze intentie samen te werken met Reinaerde. We vinden de maatschappelijke functie heel belangrijk. Dat vinden we juist zo mooi aan deze plek. We willen ook een kapschuur bouwen, zodat de mensen ook buiten droog kunnen werken."

Maar de deel zal ook gebruikt worden voor buurt- of dorpsbijeenkomsten. Wilma: ,,We zouden het mooi vinden om hier bijvoorbeeld een bloesemfeest te geven, of een oogstfeest. Ook een levende kerststal zouden we prachtig vinden." Annoek: ,,We hopen dat dit deel volgend voorjaar af is."

BEWONING EN VERHUUR De volgende stap is het verbouwen van het woongedeelte. Annoek: ,,Het monumentale voorhuis willen we graag restaureren en daarbij zoveel mogelijk van de historie behouden. In de ene helft daarvan gaan we wonen, de andere helft gaan we verhuren voor kleine bijeenkomsten of vergaderingen. Zo kunnen we het prachtige pand ook aan anderen laten zien." Wilma en Annoek hopen in 2021 in de boerderij te kunnen wonen.

Op de lange termijn kan ook de bovenverdieping van de boerderij nog verbouwd worden. Wilma: ,,Daar is ruimte voor twee slaapvertrekken. Misschien gaan we die ooit nog verhuren. Maar het is een enorme onderneming en we zitten in een heel dynamische buurt. Daarom bekijken we dit project echt stap voor stap."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie