De winkel van woonstyle Beter In
De winkel van woonstyle Beter In Woonstyle Beter In

Winkelcentrum Het Rond in Houten loopt leeg deze zomer: ook Woonstyle en Van Os vertrekken

13 juli 2022 om 09:00 Winkels

HOUTEN De leegloop van het onoverdekte gedeelte van Het Rond in Houten is definitief in een vicieuze cirkel terecht gekomen. Het vertrek van de ene winkel is voor andere winkels de reden om het contract met de verhuurder niet te verlengen. Deze week werd bekend dat behalve de Hema, ook Vero Moda, Douglas, Woonstyle Beter In en Van Os Lederwaren vertrekken uit dit deel van Het Rond. 

door Agnes Corbeij

Hema verplaatst naar het overdekte gedeelte met een XL winkel. Dat lost de leegstand in dat gedeelte van het winkelcentrum op. Woonstyle Beter In zit al 38 jaar op Het Rond. Zij waren graag nog één of twee jaar door gegaan, maar daar kwamen ze naar eigen zeggen met de verhuurder niet uit. De winkel sluit half september. Ook Van Os Lederwaren zit al lang op Het Rond, zeker 25 jaar. Op 24 augustus sluiten de deuren. Een medewerker van Douglas: ,,Het contract loopt in oktober af en Douglas ziet het niet zitten om te verlengen, wegens de leegloop.” De medewerkers van Douglas en Van Os zijn zelf niet bang om zonder werk te komen. Zij kunnen bij andere filialen of een andere keten terecht.

Vero Moda sluit al eerder, eind juli. Een woordvoerder van het moederbedrijf geeft geen antwoord op de vraag waarom de winkel sluit, maar laat weten dat nog gezocht wordt naar een nieuwe locatie. Of dit in Houten zal zijn, laat ze in het midden.  

TRANSFORMATIE Altera Vastgoed is verhuurder van de winkelpanden en liet dit voorjaar al weten de functie van de panden op termijn te willen veranderen, bijvoorbeeld in woningbouw. Daarvoor wacht de vastgoedeigenaar op een visie van de gemeente. Voor de korte termijn werkt de gemeente aan een plan van aanpak om de vitaliteit te versterken. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat dit plan, met concrete acties, in het najaar afgerond wordt.

Het is niet toevallig dat deze winkels tegelijk vertrekken. Erwin Wessels, CIO (chief investment officer) van eigenaar Altera Vastgoed: ,,Vanaf het begin zijn in de meeste gevallen vijf of tien jarige contracten afgesloten. Daardoor kan het gebeuren dat meerdere winkels tegelijk op het punt staan een nieuw contract af te moeten sluiten. We zijn hier natuurlijk geconfronteerd met leegstand, dus dat er dan verschillende partijen tegelijk opzeggen, is begrijpelijk.”

Dat is niet altijd een wenselijke situatie. Wessels: ,,Dat hebben we liever niet, we spreiden het liever een beetje, maar soms loopt het nu eenmaal zo.” Altera is met een aantal andere winkeliers nog in gesprek. ,,Het kan zijn dat er nog een aantal opzegt, maar aan de andere kant zijn er ook mooie grote partijen die juist willen uitbreiden.” 

SCHOON, HEEL EN VEILIG Ondertussen voert Altera het gewone beleid om verloedering te voorkomen. ,,Dat is gewoon property management, waar we iedere dag mee bezig zijn. Schoon, heel en veilig, daar letten wij op. Als er veel leeg staat, willen we voorkomen dat mensen de lege winkel in kijken door middel van posters op ruiten. Ook hebben we overeenkomsten voor tijdelijk gebruik in de vorm van atelier of showroom, net als elders op Het Rond.”   

Daarnaast wil Altera nog schuiven met sommige winkels. ,,Een aantal van de partijen die willen uitbreiden bieden we een andere plek aan. Zodat winkels meer bij elkaar zitten. Net als de Hema die verplaatst van het noorden naar het overdekte gedeelte van Het Rond. Zo volgen er waarschijnlijk meer.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie