Essentaksterfte, aan de buitenkant niet altijd zichtbaar. Het donkere deel is aangetast door de schimmel
Essentaksterfte, aan de buitenkant niet altijd zichtbaar. Het donkere deel is aangetast door de schimmel Staatsbosbeheer

Met spoed verwijderen zieke en dode bomen langs de A12 ter hoogte van Bunnik

25 februari 2022 om 17:31 Verkeer en vervoer

BUNNIK Rijkswaterstaat verwijdert vanwege verkeersveiligheid van 2 maart tot 15 maart met spoed zieke en dode bomen langs de A12 ter hoogte van Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg. De meeste werkzaamheden vinden overdag plaats. Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot 10 minuten.

De bomen die verwijderd worden, verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat hierbij voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt. Voor de verwijderde solitaire bomen geldt een herbeplantingsplicht.

125 BOMEN In totaal worden 125 solitaire (alleenstaande) bomen verwijderd en vinden uitdunningswerkzaamheden plaats langs de A12 ter hoogte van Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg.

Er worden verschillende soorten nieuwe bomen geplant om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen. Herbeplanting vindt op dezelfde locatie plaats waar de solitaire bomen zijn verwijderd. Lukt dat niet, dan wordt naar alternatieve locatie in de nabije omgeving gezocht. De herbeplanting van de bomen dient uiterlijk 3 jaar na het verwijderen van de bomen te zijn uitgevoerd.

ESSENTAKSTERFTE Essentaksterfte doet zich op grote schaal voor. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze ziekte. De impact daarvan is groot. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast. Essentaksterfte is een zeer besmettelijke en agressieve schimmelziekte waarvan veel bomen niet herstellen. Aangetaste essen kunnen spontaan omvallen.

Bel voor meer informatie over de werkzaamheden met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie