In 2018 werd gewerkt aan de Meent, toen werd de goot in het midden vervangen.
In 2018 werd gewerkt aan de Meent, toen werd de goot in het midden vervangen. Kuun Jenniskens

Werkgroepen denken na over verbetering van Dorpshart Odijk

20 januari 2021 om 17:19 Verkeer en vervoer

ODIJK Wat heeft het dorpshart van Odijk nodig in de toekomst? Over die brede vraag zijn inwoners van het dorp in gesprek met elkaar en de gemeente, in vier verschillende werkgroepen. Dit zijn de vier thema’s: Wonen en leven; winkelen en werken; verblijven en recreëren en komen, gaan en parkeren.  

door Agnes Corbeij

Uit een kaartje op de projectsite van de gemeente blijkt dat de gemeente tot het dorpshart rekent: de Meent, het kerkplein, het deel van de Singel achter de Jumbo, Het eerste deel Boomgaardweg, het deel Zeisterweg waar de fietsenwinkel en dierenarts zitten en de Heribertlaan. Voor het kerkplein hebben omwonenden zelf ook ideeën, die bekend zijn bij de gemeente.     

LANGGEKOESTERDE WENS Herontwikkeling van de Meent staat al jaren op het verlanglijstje van de gemeente. Er zijn veel zorgen over de verkeersveiligheid van de Meent, er zijn soms parkeerproblemen en de gezelligheid laat te wensen over. De woningbouwplannen van Odijk-West spelen ook mee. Een groei van het aantal inwoners heeft uiteraard gevolgen voor de vraag naar voorzieningen. 

Om die redenen gaat de gemeente een toekomstvisie opstellen. Het project is gestart met een webinar op 10 november 2020. Tijdens die webinar dachten 123 dorpsgenoten, ondernemers en geïnteresseerden mee over de vragen, zoals bijvoorbeeld: Zijn er genoeg winkels? Waar kunnen mensen elkaar ontmoeten? Hoe kan het gezelliger worden? Hoe kan het verkeer veilig geregeld worden? 

WEBINAR De deelnemers aan het webinar deden verschillende suggesties. De gemeente vroeg naar het grootste knelpunt op de Meent. De helft van de aanwezigen stemde voor ‘te veel auto’s en verkeer op straat’. Op een tweede plaats kwam een gebrek aan gezelligheid met 20 procent. Slechts 10 procent stemde voor een gebrek aan voorzieningen. 

De helft van de deelnemers pleitte dan ook voor een autovrij dorpshart. Over woningbouw in het dorpshart waren ook suggesties. De vraag naar appartementen in dit gebied werd genoemd. Om gezelligheid in het dorp te creëren werd voorgesteld meer groen, zitgelegenheden en horeca toe te voegen en eventueel een groot schaakbord of fontein neer te zetten. Om het voorzieningenniveau op te krikken werd onder meer gedacht aan een Blokker of Hema of, opvallend genoeg, ruimere openingstijden voor het Snuffelhonk.  

WERKGROEPEN Na afloop van de webinar konden mensen zich aanmelden voor de verschillende werkgroepen. Voor elk van de vier werkgroepen hebben zich zo’n twintig mensen aangemeld, aldus de gemeente. Zij gaan dit voorjaar, waarschijnlijk in maart, online met elkaar in gesprek. De gemeente verwacht dat er in de tweede helft van dit jaar een toekomstvisie zal liggen, die dan aan de gemeenteraad wordt aangeboden. 

Dit betekent niet dat alles uit de toekomstvisie ook uitgevoerd gaat worden, de gemeente ziet dit document als een ‘houvast om bijvoorbeeld te toetsen of initiatieven van ontwikkelaars wel passen bij wat de samenleving wenst voor het dorpshart’.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie