Nieuwe elektrische bussen van leverancier BYD voor Syntus Utrecht
Nieuwe elektrische bussen van leverancier BYD voor Syntus Utrecht Provincie Utrecht

Meer elektrische bussen in Utrechts openbaar vervoer

Verkeer en vervoer

UTRECHT Steeds meer elektrische bussen verschijnen op de wegen in het Utrechts openbaar vervoer. Begin 2020 reden er nog 17 elektrische bussen bij vervoerders U-OV en Syntus Utrecht in de provincie. Dat aantal wordt uitgebreid met nog eens 60 stuks; 55 voor het stadsvervoer en 5 voor het stadsvervoer in Amersfoort en de omliggende regio. Op dit moment zijn uit deze nieuwe serie de eerste 25 e-bussen succesvol in gebruik genomen.

In 2019 heeft de provincie Utrecht samen met de vervoerders belangrijke vervolgstappen gezet op weg naar de ambitie om 100 procent schoon en duurzaam openbaar vervoer te leveren in 2028. Vanaf dit jaar ging de teller van het aantal elektrische bussen in de Utrechtse concessies van U-OV en Syntus Utrecht verder omhoog en kwamen er 25 zero emissie bussen bij. Daarvan rijden er vijf elektrische Syntus Utrecht bussen van leverancier BYD in de stadsdienst Amersfoort. Vervoerder U-OV introduceerde dit voorjaar twintig elektrische bussen van leverancier Ebusco. Deze bussen worden ingezet in en rondom de stad Utrecht, rijden op batterij en worden in de stallingen in Bunnik, Zeist en Amersfoort geladen.

Vervoerder U-OV heeft daarnaast 35 elektrische bussen van het merk Heuliez besteld. Dit zijn langere, gelede bussen van achttien meter met voldoende capaciteit voor ruim 130 reizigers per rit. De bussen zullen worden ingezet op de stadslijnen in Utrecht. Vanwege de coronacrisis is deze leverantie vertraagd. De actuele planning is dat deze bussen eind 2020 gaan rijden. Voor deze bussen worden laadpalen gerealiseerd bij de stations Utrecht Centraal en Utrecht Lunetten. De voorbereiding hiervan ligt op schema.

NIEUWE STALLING EN WERKPLAATS De provincie is in het voorjaar van 2020 gestart met de bouw van een nieuwe, duurzame busstalling en onderhoudswerkplaats bij de P+R Westraven in Utrecht. Deze voorziening bevindt zich vlakbij de uitvalswegen van Utrecht en wordt momenteel geschikt gemaakt voor het toekomstige onderhoud van elektrische bussen bij een verdere uitbreiding van de elektrische busvloot. Tot die tijd worden hier de stadsbussen gestald. De elektrische bussen worden gestald op de nabij gelegen tramremise, waarvoor het terrein momenteel wordt aangepast. Vanwege extra aandacht die nodig is voor brandveiligheid is voor de oplevering van deze busstalling meer tijd nodig. Deze nieuwe busstalling bij de tramremise zal najaar 2020 geschikt zijn om zowel de huidige elektrische bussen als de 35 nieuwe elektrische stadsbussen te stallen en bij te laden. De oude busstalling op de Europalaan komt vrij voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen.

Met de komst van deze nieuwe elektrische bussen komt de teller in 2022 uit op 75 e-bussen die worden ingezet in het Utrechts openbaar vervoer, zo’n vijftien procent van de totale busvloot binnen de provincie Utrecht.

nieuwe elektrische bussen van leverancier Ebusco voor U-OV
advertentie