Provincie Utrecht kijkt naar de veiligheid van de N229
Provincie Utrecht kijkt naar de veiligheid van de N229 RTVUtrecht/Mark van der Wel

Provincie kijkt naar extra veiligheidsmaatregelen N229

26 mei 2020 om 10:45 Verkeer en vervoer

COTHEN De provincie Utrecht gaat met omwonenden en gemeenten in gesprek om de N229 tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede veiliger te maken. Aanleiding is het aantal ongelukken op de tweebaansweg.

Eind vorig jaar kwam een voetganger uit Werkhoven om bij het oversteken. Een fietster werd bij Cothen op sinterklaasavond 2018 geschept en overleed. Twee weken geleden kwam een 18-jarige inwoner van Wijk bij Duurstede om het leven na een auto-ongeluk. Door de jaren heen waren er ook veel incidenten met alleen blikschade of aanrijdingen die wat betreft letsel meevielen.

Bij zowel de gemeente Bunnik waar de N229 begint als Wijk bij Duurstede bestaan al langere tijd zorgen over de veiligheid op de weg. "We hebben de provincie gevraagd om grondig onderzoek te doen naar deze ongevallen en voorstellen te doen om de weg veiliger te maken', zegt een woordvoerder van de gemeente Bunnik. "Wij denken daarin graag mee. In een brief eerder dit jaar aan de provincie hebben we gevraagd om op bepaalde baanvakken van de provinciale weg de snelheid te verlagen naar 60 km. Of verlaging van de snelheid een oplossing is voor deze tragische gebeurtenissen moet onderzoek uitwijzen. De ongelukken die gebeuren staan wel op zichzelf."

De gemeente Wijk bij Duurstede wil ook dat de provincie meer doet om de weg veiliger te maken. Omdat het nog zo kort geleden is dat een inwoner van Wijk tragisch om het leven kwam, wil wethouder Eric Balemans (VVD) uit respect voor de nabestaanden nu nog niet ingaan wat er dan zou moeten gebeuren.

Gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) van mobiliteit heeft wel al een serie afspraken staan met omwonenden en gemeenten die met de weg te maken hebben. "Die staan voor medio juni gepland", zegt hij. "We zijn bekend met de zorgen van de mensen langs de weg, maar ook van de gebruikers en de gemeenten. Als gedeputeerde raakt het mij natuurlijk als er mensen verongelukken op een provinciale weg. Ze laten geliefden, ouders en kinderen achter die hen dagelijks missen. Het motiveert ons allemaal te blijven werken aan veilige wegen."

GEEN ZORGENKINDJE 

Door de serie zeer ernstige ongelukken van de afgelopen jaren zou je denken dat de N229 een zorgenkindje is van de provincie. Maar dat is niet zo, zegt Schaddelee: "Het aantal ongevallen is niet per se groter dan elders, maar de weg heeft wel onze aandacht. Zo zijn er op delen al snelheidsverlagingen ingevoerd om de veiligheid te verbeteren. We onderzoeken of op alle provinciale wegen de snelheid naar 60 kilometer per uur kan. De N229 valt daar ook onder. We onderzoeken alle ongevallen en kijken of op basis van de uitkomsten maatregelen kunnen worden gerealiseerd die de situatie veiliger maken."

Omwonenden hebben in het recente verleden gepleit voor een verhoogde middenberm op de gevaarlijkste stukken van de N229. Op die manier is inhalen niet meer mogelijk. Op de Koelaan tussen Zeist en Bunnik leverde een aangepaste middenberm namelijk een sterke verbetering van de verkeersveiligheid op. Er gebeuren bijna geen ongelukken meer. "Maar dat is een gemeentelijke weg", zegt gedeputeerde Schaddelee. "Een rijbaanafscheiding of aangepaste middenas op een provinciale weg ziet er anders uit. Omdat het onderzoek om de weg veiliger te maken nog loopt, houden we wel alle opties open." (bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie