Afbeelding
RTV Utrecht

OM eist jaren cel tegen 20-jarige verdachte van lange reeks inbraken en afpersingen in Zeist

14 juli 2021 om 08:00 Rechtbank

ZEIST/BUNNIK Het Openbaar Ministerie eist vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen een 20-jarige man die wordt verdacht van een lange reeks woninginbraken in Zeist. De Zeister was volgens het OM een leidende figuur binnen een criminele organisatie die zich bezighield met inbraken, maar hij zou ook betrokken zijn geweest bij afpersing van jongeren.

De jongens opereerden twee jaar geleden vanuit de Couwenhovenflat in Zeist. Een bewoner van die flat nam de gestolen spullen van hen af. Volgens het OM stelde hij zijn woning als ‘safe house’ beschikbaar en mochten ze ook zijn auto gebruiken. Dat de man die had, vond de officier van justitie opmerkelijk. De vermeende heler is volgens de officier namelijk vrijwel blind.

GROTE BUIT De jongens pleegden volgens de politie vooral inbraken in Zeist, maar ook in Odijk, Bilthoven en Bunnik. In totaal zouden ze binnen twee maanden voor anderhalve ton hebben buitgemaakt: vooral geld, sieraden, laptops en andere apparaten. De buit verpatsten ze volgens de officier van justitie voor het kopen van drugs, lachgas en prostitueebezoek.

Het OM eist dat de verdachten de schade aan de slachtoffers vergoeden. Ook eisen meerdere slachtoffers een vergoeding voor het trauma dat zij door de inbraak hebben opgelopen. Zij voelen zich niet langer veilig in hun eigen huis. Terwijl het onderzoek nog liep, besloot de politie de jongens in november 2019 op te pakken, omdat zij bijna dagelijks inbraken pleegden.

HET BEGIN Verdachte Isam K. kwam begin 2019 bij de politie in beeld toen een scholiere aangifte deed van afpersing. Zij had verkering met een medeleerling die haar aan K. voorstelde. Volgens het OM werd zij vervolgens onder druk gezet om telefoonabonnementen af te sluiten. De kostbare smartphones die zij daarbij kreeg, moest ze aan K. geven. Die zou hebben gezegd dat hij iemand kende die de abonnementen kon wegpoetsen, maar dat gebeurde niet en het meisje kreeg grote problemen.

Desondanks bleven de verdachten haar onder druk zetten en moest zij vriendinnen vragen ook mee te doen, zegt het OM. Een van die vriendinnen besloot een gesprek met de jongens op te nemen, waarmee aangifte werd gedaan bij de politie. De recherche besloot vervolgens om de telefoongespreken van Isam K. af te tappen en kwam zo op het spoor van de inbrekersbende.

LIVE VERSLAG Zeven jongens pleegden volgens het OM in wisselende samenstellingen woninginbraken. Terwijl ze dat deden hielden de jongens die de huizen doorzochten telefonisch contact met de jongens die buiten op de uitkijk stonden en hielpen met het afvoeren van de buit. Ze overlegden ‘live’ onder meer over de waardevolle spullen die ze in de woningen aantroffen en over mokers en koevoeten die zij nodig hadden.

Bewoners van de Gandhilaan die de inbrekers betrapten, zagen een man van de eerste verdieping naar beneden springen. In afgeluisterde gesprekken met medeverdachten zou K. hebben gezegd dat hij dacht dat hij daarbij zijn been had gebroken. Tijdens de rechtszitting wilde K. vrijwel niets zeggen over de verdenkingen. De officier verweet hem dan ook dat hij blijft ontkennen en geen enkele verantwoordelijk neemt.

Naast de afgetapte telefoongesprekken is er volgens het OM een overvloed aan bewijs tegen K. en de rest van de groep. Zo is op beelden van bewakingscamera’s bij de Couwenhovenflat te zien dat de jongens vlak voor het tijdstip van de inbraken samen op pad gaan en na de inbraak met de buit terugkeren naar hun ‘safe house’. Daarop zou onder meer te zien zijn dat K. een buitgemaakte kluis meesjouwt, waarin de rechtmatige eigenaars voor 75.000 euro aan waardevolle sieraden en andere spullen bewaarden.

MEER AFPERSINGEN K. perste volgens het OM van in 2019 ook maandenlang een kwetsbare 16-jarige jongen af die hem had leren kennen tijdens het stappen. Maar zijn nieuwe vriend bedreigde hem en dwong hem samen met anderen tot het betalen van grote bedragen. Er werd zelfs een inbraakpoging gedaan in het huis van de jongen. Hij was doodsbang, durfde niet meer over straat te gaan en kreeg ernstige psychische problemen.

In afwachting van zijn proces werd de Zeister na een half jaar voorarrest voorwaardelijk vrijgelaten. Maar volgens het OM maakte hij zich toen opnieuw schuldig aan afpersing van twee jongens. In december werd hij daarom opnieuw vastgezet. Een broer van K. zou de jongens daarna hebben benaderd om hun aangifte in te trekken en de zaak onderhands te regelen. Hij zou dat eerder ook bij de afgeperste scholiere hebben gedaan.

VOORWAARDEN Het OM vindt dat er voldoende bewijs is voor de betrokkenheid van K. bij acht van de negen inbraken waarvan hij wordt verdacht. Ook afpersing van vier jongeren, heling van gestolen fietsen en vernieling van een gokkast in een horecagelegenheid, vindt het OM bewezen. Vanwege een grote kans op herhaling zou de rechtbank hem een contactverbod met medeverdachten en slachtoffers moeten opleggen. Ook zou hij zich onder toezicht van de reclassering moeten laten behandelen en een zinvolle dagbesteding moeten zoeken.

ONVOLDOENDE BEWIJS De advocaat van K. had tijdens de zitting voortdurend kritiek op het bewijsmateriaal en de manier waarop de voorzitter van de rechtbank dat besprak. De verdenkingen van het OM vond hij in meerdere gevallen te vaag. Ook zijn vorderingen van de inbraakslachtoffers volgens hem onvoldoende onderbouwd. Hij trok hij in twijfel of de vermeende slachtoffers in de afpersingszaken werkelijk waren bedreigd.

De advocaat vroeg zich af of het OM wel de juiste juridische procedures had gevolgd bij het afluisteren van de gesprekken tussen de verdachten. Er zou meer onderzoek nodig zijn om te bepalen of de stem die in tapgesprekken aan K. wordt toegeschreven, werkelijk van zijn cliënt is. De advocaat vroeg de rechtbank ook om K. een nieuwe kans te geven om het vonnis in vrijheid af te laten wachten. De officier van justitie verzette zich daar fel tegen. Een beslissing daarover zal de rechtbank later nemen.

Deze week staan in de zaak ook nog zes medeverdachten van K. terecht. Twee van hen zouden ook een grote rol hebben gehad bij de inbraken en afpersingen. Vanwege de vele verdenkingen en het grote aantal verdachten neemt de rechtbank ruim een maand de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak is gepland op 19 augustus.

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie