Commissaris van de Koning Hans Oosters bij aanvang van de Uitslagenavond in het Huis voor de provincie
Commissaris van de Koning Hans Oosters bij aanvang van de Uitslagenavond in het Huis voor de provincie Provincie Utrecht

Hoge opkomst bij Provinciale Statenverkiezingen 2023 in de provincie Utrecht

16 maart 2023 om 10:08 Politiek

UTRECHT Het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht lijkt hoger dan het percentage uit 2019. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten in de provincie Utrecht hebben doorgegeven aan persbureau ANP. De definitieve uitslag wordt op 24 maart vastgesteld door het centraal stembureau van de kieskring Utrecht.

,,Het ziet er naar uit dat we een hoge opkomst hebben gehaald in de provincie Utrecht”, aldus commissaris van de Koning Hans Oosters, voorzitter van Provinciale Staten. ,,Vier jaar geleden waren we de provincie met de hoogste opkomst, dus we hebben een naam hoog te houden. Ik heb er vertrouwen dat dat ons deze keer weer lukt.”  

Voorlopige uitslag Provinciale Staten (21/26 gemeenten geteld)

In de Provinciale Staten van Utrecht is de BoerBurgerBeweging als nieuwe partij de grootste binnenkomer. In de voorlopige telling komt de partij uit op een tweede plek met 13,4 procent van de getelde stemmen. De grootste partij blijft vooralsnog GroenLinks, ook met 13,4 procent van de getelde stemmen. Op plaats drie staat de VVD met 11,6 procent van de getelde stemmen. (laatst bijgewerkt 09:45)

Duidingsdebat

Vrijdagmiddag zullen alle politieke partijen, die op basis van de voorlopige uitslag een zetel hebben bemachtigd in Provinciale Staten, meedoen aan een duidingsdebat. Lijsttrekkers zijn door de commissaris van de Koning uitgenodigd om hun conclusies te trekken over de verkiezingsresultaten die op dat moment bekend zijn. Dit kan een eerste stap in het proces zijn voor het vormen van een nieuw college van Gedeputeerde Staten.

,,Ik heb er alle vertrouwen in dat de partijen in Utrecht tot een stabiele coalitie kunnen komen”, aldus commissaris van de Koning Hans Oosters. ,,En dat is belangrijk. Er liggen grote opgaven te wachten die voortvarend moeten worden opgepakt.”

Het duidingsdebat begint om 15:00 en is te volgen in de Statenzaal en via de livestream. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie