De agrarische sector in Wijk bij Duurstede gaat een onzekere tijd tegemoet.
De agrarische sector in Wijk bij Duurstede gaat een onzekere tijd tegemoet. BurgerBelangen

BurgerBelangen start petitie om Wijkse boer te beschermen

20 juni 2022 om 12:05 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Politieke partij BurgerBelangen is een petitie gestart om agrariërs uit de gemeente een hart onder de riem te steken. Door de nabijheid van een Natura2000 gebied langs de Nederrijn, moet er volgens de plannen van de Rijksoverheid 46 tot 70 procent stikstofreductie plaatsvinden in het gebied daaromheen. Voor agrariërs uit Wijk bij Duurstede heeft dit grote gevolgen. 

door Agnes Corbeij

Op 10 juni kwam minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) met de Startnotitie Programma Landelijk Gebied, waarin per regio staat aangegeven hoeveel stikstofreductie moet plaatsvinden om de natuur in Nederland te beschermen. Deze boodschap is in de gehele agrarische sector in Nederland hard aangekomen, omdat het voor velen betekent dat zij hun bedrijf niet op de huidige manier, of zelfs helemaal niet, kunnen voortzetten. Natuurorganisaties zijn juist blij met de inhoud van de Startnotitie. 

Tegelijk met de Startnotitie publiceerde minister Staghouwer van LNV (Landbouw, Natuur en Visserij) een Kamerbrief waarin hij het perspectief voor de sector omschreef. Daarin spreekt hij zijn waardering uit voor de sector en maakt hij ook duidelijk dat niet alleen de agrarische bedrijven, maar de hele keten op de schop moet. Dus ook de supermarkten, de financiers en de consument. Ook benoemt Staghouwer in de Kamerbrief mogelijkheden in innovatie, kringlooplandbouw en nieuwe vormen van landbouw. Ook zegt de minister de boeren financieel te gaan steunen in de transitie. BurgerBelangen zegt hier weinig vertrouwen in te hebben: ,,In theorie zouden veel boeren met de nieuwste technieken en innovaties hun stikstof kunnen reduceren. In praktijk stuiten zij op juridische patstellingen, regelgeving en gebrek aan geld.” 


Het gebied langs de Nederrijn bij Wijk bij Duurstede is een Natura2000 gebied. - Natura2000.nl

BurgerBelangen startte daarop een petitie, om een signaal af te geven naar Den Haag, maar ook aan de gemeente. De partij roept de gemeente op om niet zomaar grond te onteigenen omdat het Rijk dat vraagt, al is dat nog niet concreet gevraagd. Ook vraagt BurgerBelangen de gemeente om perspectief te bieden aan agrariërs en mét boeren te vragen in plaats van óver boeren. De petitie staat open sinds 12 juni en is inmiddels 70 keer getekend. 

Het gebied langs de Nederrijn bij Wijk bij Duurstede is een Natura2000 gebied.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie