Woningen in aanbouw in 't Burgje
Woningen in aanbouw in 't Burgje Kuun Jenniskens

Bunnik wil opkopen van woningen door beleggers tegengaan

3 juni 2022 om 22:00 Politiek

ODIJK In het Open Huis van 25 mei debatteerde de raad over de zogenoemde ‘opkoopbescherming’. Die houdt in dat huizen, tot een WOZ-waarde van waarschijnlijk zo’n 5 ton, in de eerste vier jaar na aankoop niet verhuurd mogen worden. Er zijn uitzonderingen mogelijk, zoals verhuur aan familie of verhuur bij tijdelijk verblijf in het buitenland.

door Frits Beijnink

Veel gemeenten voeren een opkoopbescherming in om te voorkomen dat (particuliere) beleggers huizen opkopen om die vervolgens, vaak per kamer, voor forse prijzen te verhuren. Het doel van de regeling is dat er meer betaalbare koopwoningen beschikbaar blijven voor middeninkomens en starters op de woningmarkt. Het is een vorm van ‘zelfbewoonplicht’, die de raad ook overweegt voor nieuwbouwwoningen in de Kersenweide (Odijk-West). De regeling geldt niet voor woningcorporaties en institutionele beleggers als pensioenfondsen.

SITUATIE IN BUNNIK Opkoop door beleggers speelt ook in de gemeente Bunnik. In 2020 bleek zelfs 22 procent van de verkochte woningen in handen van beleggers te zijn gekomen. De meeste beleggers kochten één woning. In 2021 werd echter de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd naar acht procent en die van starters geschrapt, waarna de aankoop door beleggers scherp daalde. Toch wil het college de opkoopbescherming doorvoeren, ook omdat omliggende gemeenten dit doen en men een ‘waterbed-effect’ vreest als Bunnik het niet doet.

VRAGEN VAN DE RAAD Raadsleden hadden vragen over de hoogte van de WOZ-grens, die voorlopig is gesteld op 440.000 euro. Die is berekend zodat 60 procent van de koopwoningen in Bunnik daaronder valt. Wettelijk mag de opkoopbescherming alleen ingezet worden voor goedkope en middeldure woningen. De grens mag bepaald worden door de gemeente en wordt jaarlijks geïndexeerd met de stijging van de gemiddelde WOZ-waarde. Verdere zorgen bij de raad zijn handhaving (lastig als kamerhuurders zich niet inschrijven bij de gemeente) en het mogelijk afschrikken van partijen die in het goedkopere segment woningen willen bouwen voor de verhuur.

AANSLUITEN OP ANDERE GEMEENTEN De voor Bunnik berekende WOZ-waarde van 440.000 bleek gelijk te zijn aan de grenswaarde die de gemeente Utrecht hanteerde. Recent heeft Utrecht echter besloten die grens op te trekken tot 487.000 euro. Zeist hanteert nu een grens van 521.000 euro. Op 16 juni neemt de raad een besluit over de exact te hanteren grens. Na dat besluit gaat de opkoopbescherming in voor woningen die na 1 juli gekocht worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie