Werkzaamheden in de Zuster Spinhovenlaan in 2020
Werkzaamheden in de Zuster Spinhovenlaan in 2020 Agnes Corbeij

Voor 4,5 miljoen extra doorstart rioolvervanging en herinrichting Engboogerd

14 januari 2022 om 09:09 Politiek

ODIJK In het Open Huis van 20 januari staat een voorstel op de agenda voor het hervatten van de werkzaamheden aan het riool in de wijk Engboogerd. Dat kost 4,5 miljoen extra - bovenop de eerder begrote 3,3 miljoen. Er liggen vier scenario’s op tafel, waarbij het college voorstelt voor het oorspronkelijke en tevens meest grondige plan te gaan - dat dus 7,8 miljoen kost. Wil de gemeenteraad dit ook?  

door Frits Beijnink

Twee jaar geleden begonnen de werkzaamheden om de verouderde riolering te vervangen. De gemeente koos voor een klimaatbestendige aanpak waarbij de afvoer van regenwater niet meer via het riool loopt. Gemeente en wijkbewoners stelden tegelijkertijd samen een plan op voor een verkeersveilige herinrichting van de wijk en voor groen- en speelvoorzieningen.

PROBLEMEN De vervanging van het riool stuitte op zoveel problemen dat de werkzaamheden in september 2020 tijdelijk moesten worden stopgezet. Wethouder Rensen gaf aan dat de gemeente niet meer ‘in control’ was. Er waren tegenvallers bij de vervanging van gas- en waterleidingen door Stedin en Vitens, corona gooide roet in het eten en het bleek nodig om het ontwerp aan te passen. De laatste tegenvaller was het aantreffen van asbesthoudende kit. De werkzaamheden hebben geleid tot grote onrust bij bewoners. Die klaagden over de communicatie, hard rijdend werkverkeer en de afzetting van de speeltuin.

ZORGEN OVER HET VERVOLG De raad trok in april vorig jaar 6 ton uit om de projectorganisatie beter op te tuigen en onderzoek te doen naar vier scenario’s met oplossingsrichtingen. In oktober zei Rick Berkhout, als woordvoerder van de wijkvereniging Engboogerd, in een interview: „Ik heb echt zorgen dat we niet meer verder gaan in de afspraken die we hebben gemaakt. Hoe ziet onze toekomst eruit? De pijn is groot omdat de wijk bijna twee jaar overhoop heeft gelegen. Onze zorg is dat de gemeenteraad een verkeerde keuze gaat maken op basis van centen, en niet op basis van de afspraken tussen bewoners en de gemeente van twee jaar geleden.” 

4,5 MILJOEN EXTRA Het college stelt voor om het oorspronkelijke plan uit te voeren, met aanpassingen om het asbest veilig te verwijderen. Dit plan voldoet het beste aan alle eisen en ambities van de gemeente en aan de verwachtingen van bewoners. De uitvoering vraagt om een extra investering van 4,5 miljoen euro. Hiermee wordt het project ruim twee keer zo duur als in de aanvankelijke begroting van 3,3 miljoen. Daarnaast blijkt er extra geld nodig voor een verkeersveilige inrichting van de Ter Hulstraat en voor de speelvoorzieningen. Omdat in dit plan de riolering weer 60 jaar mee kan is dit, per jaar berekend, uiteindelijk toch de goedkoopste oplossing. De jaarlijkse rioolheffing stijgt in dit scenario ook het minst, met 11 euro.

HUISAANSLUITING Het plan voorziet in de gescheiden opvang en afvoer van regenwater op openbare grond. Voor woningen geldt dat de gemeentelijke werkzaamheden iets voorbij de erfgrens eindigen. De aannemer biedt huiseigenaren aan om de regenwaterafvoer van het perceel te koppelen aan het nieuwe systeem. Dit gebeurt dan gelijktijdig met de werkzaamheden in de straat en kost naar schatting 1500 euro per woning. De gemeente stimuleert dat huiseigenaren regenwater ook zelf ‘afkoppelen’ en in de tuin opvangen.

IN APRIL VERDER Als de raad het eens is met het voorstel van het college, kan de aannemer naar verwachting vanaf april de werkzaamheden in de wijk hervatten. Het Open Huis van 20 januari is via een livestream te volgen. 


Ongeveer een derde van de riolering is vernieuwd - Gemeente Bunnik

Ongeveer een derde van de riolering is vernieuwd
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie