Maximaal vijf evenementen per jaar en geen parkeren op grasveld De Landgoederij
Maximaal vijf evenementen per jaar en geen parkeren op grasveld De Landgoederij Frits Beijnink

Nieuwe regels voor bestemmingsplan Huize Cammingha en Landgoederij

6 januari 2022 om 12:46 Politiek

ODIJK Omwonenden kregen april vorig jaar gelijk van de Raad van State in hun bezwaren tegen het bestemmingsplan voor het grasveld tussen de horeca-locaties en de huizen aan het Willem van Kouwenerf. De exploitanten willen dit benutten voor evenementen en als overloopparkeerterrein. De RvSt oordeelde dat het bestemmingsplan niet duidelijk is over de regels hiervoor. Het college komt nu met nieuwe regels.

door Frits Beijnink

De Raad van State was glashelder in zijn oordeel en keurde het bestemmingsplan voor het grasveld in zijn geheel af. De gemeente had nagelaten om regels te stellen aan het gebruik van het veld voor regelmatig voorkomende evenementen - de gemeente had alleen verwezen naar de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarnaast vond de Raad de regeling voor het overloopparkeerterrein onduidelijk en niet te handhaven. Op beide punten was het daardoor voor omwonenden onzeker waar zij wel of niet op konden rekenen en tegen welke overlast zij wel of niet bezwaar zouden kunnen maken. Het college kreeg van de Raad de opdracht om voor 1 januari met een nieuw besluit te komen. Dat besluit is 22 december gepubliceerd en maakt onderscheid tussen twee soorten activiteiten op het grasveld.

FESTIVITEIT OF EVENEMENT  Bij een ‘kleinschalige festiviteit’ is er sprake van een groep van maximaal 25 deelnemers, zonder versterkt geluid of muziek. Per dag mogen er twee groepen worden ontvangen. Dit soort activiteiten mogen plaatsvinden op maximaal twee dagen per week, tussen 9 en 18 uur maar niet op zondag. Bij een evenement is er sprake van 25 tot 1000 deelnemers, mét versterkt geluid of muziek. Alleen eendaagse evenementen zijn toegestaan, exclusief het opbouwen en afbreken. Dit mag maandag tot en met donderdag tussen 9 en 21 uur, vrijdag en zaterdag tussen 9 en 23 uur en zondag tussen 13 en 21 uur. Hierbij geldt een maximum aantal evenementen van twee per maand en vijf per jaar. Het gebruik van het grasveld als overloopparkeerterrein is in het nieuwe besluit niet meer toegestaan.

VERVOLG Volgens het college vormen deze nieuwe regels ‘op hoofdlijnen een aanvaardbaar compromis voor belanghebbenden’. Het college zal het bestemmingsplan nu aanpassen en opnieuw aan de raad voorleggen, inclusief reacties van aanwonenden en de antwoorden daarop door het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie