Afbeelding
John Beringen

Pad bij landgoed Dennenburg is toch openbare weg en moet weer open

Politiek

DRIEBERGEN WERKHOVEN ODIJK De gemeente gaat optreden tegen de afsluiting van het wandelpad bij landgoed Dennenburg. Volgens het Heuvelrugcollege heeft landgoedeigenaar Maik Willems het hek illegaal geplaatst. Onderzoek heeft uitgewezen dat het populaire pad een openbare weg is en daarom niet ontoegankelijk mag worden gemaakt.

De afsluiting van het wandelpad achter Dennenburg zorgde voor grote beroering in Driebergen. Zo liepen onder andere bewoners van de nabijgelegen wijk Groene Tuinen te hoop tegen de plaatsing van het hek. In die duurzaam opgezette nieuwbouwbuurt hangen bijna huis-aan-huis protestposters achter de ramen. 

OVERLAST Willems liet weten dat de afsluiting te maken had met nachtelijke overlast door jongeren en drugsdealers. Maar omwonenden en wandelaars vonden dat een drogreden. Bovendien mocht Willems volgens hen het pad helemaal niet aan de openbaarheid onttrekken. Uit juridisch onderzoek door de gemeente blijkt nu, dat de bezwaarmakers daarin het gelijk aan hun kant hebben.

DOORGANGSROUTE Als een pad wordt gebruikt als doorgangs- en verbindingsroute én als het lang genoeg voor iedereen toegankelijk is geweest, wordt het door de wet als een openbare weg beschouwd. Volgens het college is aan beide voorwaarden voldaan en mag het volgens artikel 2:10 van de Algemene Plaatselijke Verordening niet worden afgesloten.

DWANGSOM Willems krijgt nog wel drie weken de tijd om op het collegebesluit te reageren. Daarna neemt het college een definitief besluit. De kans lijkt echter klein dat de gemeente nog van mening verandert. Als de landgoedeigenaar en hotelmagnaat het hek toch laat staan, hangt hem een dwangsom boven het hoofd.

ONGELUK Overigens was woensdag nog niets bekend over het politieonderzoek naar de toedracht van een dodelijk verkeersongeluk in de omgeving van het wandelpad. Eind mei kwam op het Kloosterlaantje een 87-jarige e-biker ten val, toen hij door een landbouwvoertuig werd ingehaald. Omwonenden hadden al gewaarschuwd voor onveilige situaties, omdat fietsers door afsluiting van het pad moeten omrijden. Een verband tussen de afsluiting en het ongeval is echter niet bevestigd.

door Michiel Schaaij

advertentie