Ruud van Bennekom
Ruud van Bennekom Gemeente Bunnik

Wettelijk kader haalde Van Bennekom over de streep

21 mei 2021 om 09:09 Politiek

ODIJK Dat het rapport van Van Vliet over Hoenderik wel openbaar werd, komt door het wettelijk kader waar een Wob-verzoek onder valt, aldus de gemeente. Dat is de reden dat het verzoek van raadsleden niet gehonoreerd werd en het wob-verzoek van een inwoner wel. 

door Agnes Corbeij

Tijdens de raadsvergadering van 15 april vroeg P21 om openbaarmaking van het rapport over de integriteitskwestie rondom Hoenderik. Ruud van Bennekom antwoordde toen: ,,De status is die van een intern advies aan de burgemeester, dat ik vertrouwelijk met de raad heb gedeeld. Dat blijft zo, voorlopig. Zeker nu er een wob-procedure is gestart, die willen we eerst doorlopen.”

Naar aanleiding van die procedure werd het rapport uiteindelijk wel openbaar. Op de vraag van Bunniks Nieuws waarom dit zo gelopen is, antwoord een woordvoerder van de gemeente: ,,De verkenning van mevrouw van Vliet was een intern advies aan de burgemeester. Dit is gedeeld met de gemeenteraad omdat de raad immers het controlerend orgaan is. Wat de burgemeester met het advies doet, is altijd wel openbaar geweest, zodat iedereen daarvan kennis kon nemen. Vanwege het wettelijk kader waar een WOB verzoek onder valt, is het verslag naar aanleiding van dit verzoek wel openbaar gemaakt.”

Uit het rapport bleek dat er volgens Van Vliet geen juridische fouten gemaakt zijn, maar dat het volgens haar ‘moreel onverstandig’ was van het voormalige college om geen bezwaar te maken tegen de rol van ontwikkelaar van de ex-wethouder René Walburgh Schmidt. De indiener van het wob-verzoek, Baart de la Faille, schreef in een ingezonden brief dat hij het rapport ‘onder de maat’ vindt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie