Voor het oranje gebied heeft het ministerie een vergunning afgegeven
Voor het oranje gebied heeft het ministerie een vergunning afgegeven Screenshot collegenotulen Bunnik 13-4-2021

In bezwaar tegen ministerie vanwege vergunning opsporen van olie en gas

10 mei 2021 om 08:08 Politiek

BUNNIK De gemeente Bunnik maakt samen met de regio bezwaar tegen een vergunning van de Rijksoverheid om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van olie en gas in de bodem. Het druist in tegen het huidige duurzaamheidsbeleid.

door Kuun Jenniskens

Wat is er precies aan de hand? Het Ministerie van economische zaken en klimaat heeft een vergunning verlengd om te zoeken naar olie en gasvelden. Deze vergunning loopt tot eind 2025. 

Het provinciebestuur tekent bezwaar aan omdat de provincie Utrecht tegen aardgaswinning in de regio Utrecht is. Nieuwe winningen passen niet bij de provinciale ambitie om de warmtevraag in 2040 volledig duurzaam in te vullen.

Het gebied van de opsporingsvergunning is ruim 1100 vierkante kilometer groot. Het grootste deel bevindt zich in de provincie Utrecht en strekt zich uit over dertien Utrechtse gemeenten. Voor een deel dus ook in de gemeente Bunnik.

De provincie in een persbericht: ,,De ambities van de regio zijn gericht op stimulering van duurzame vormen van energie. Een verlenging van de vergunning voor het opsporen van olie en gas past niet bij deze ambities en is daarom onwenselijk en niet gericht op duurzame oplossingen voor toekomst.”

Het Bunniks college besloot dit bezwaar mede te ondertekenen. ,,Een gezamenlijk bezwaar is een krachtig signaal”, zo staat in het collegebesluit. Samen met de provincie en de gemeenten Woerden, Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten,  Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Utrecht. Provincie en gemeenten hadden het ministerie al eerder in het traject laten weten tegen te zijn. Er is een advocatenkantoor in de arm genomen, die de bezwaarprocedure gaat uitvoeren.

Het gaat hier om een vergunning die het recht geeft om te zoeken naar olie en aardgas. Niet om de daadwerkelijke winning zelf, hier zijn andere vergunningstrajecten voor nodig - die overigens allen via het ministerie lopen.

De vergunninghouder is Vermillion Energy. Dit bedrijf is de enige partij die in dit gebied onderzoek mag doen naar de aanwezigheid van olie en gas. Vermillion is ook de enige die later in het betreffende gebied winningsactiviteiten zou kunnen opstarten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie