Afbeelding
Geld lenen

Hoe staat het met de gemeentelijke financien?

7 mei 2021 om 11:14 Politiek

ODIJK Hoe staat het met de gemeentelijke financiën? Heeft de gemeente extra uitgaven gehad vanwege corona? Bunniks Nieuws vroeg het financieel wethouder Paul Heijmerink (P21).

door Kuun Jenniskens

Loopt Bunnik erg uit de begroting van dit jaar? ,,Nou, dat gaat eigenlijk best goed. We hebben het redelijk onder controle.” 

VERTRAGING Heijmerink noemt wel een ander nadelig effect van corona: ,,Wat corona vooral doet is vertragen. Waar we last van hebben, is het uitvallen van medewerkers door corona. Daardoor komen dingen stil te liggen. Op een gegeven moment hadden we meer dan 10 procent ziekteverzuim.” Voor een kleine gemeente als Bunnik kan dat niet eenvoudig worden opgevangen: ,,Veel onderwerpen zijn in handen van eenpitters, dus als iemand uitvalt, komt daarmee vaak een heel dossier stil te liggen.”

Kan de Begroting voor 2022 een sluitend verhaal worden? ,,Ik vermoed van wel. Er zijn nog wel bezuinigingstaakstellingen die we in 2021 moeten realiseren maar ik heb goede hoop dat dit lukt. Het wordt voor 2022 in ieder geval wel een beleidsarme kadernota, dat vind ik ongelukkig. Als gemeenteraad wil je dingen kunnen doen en wensen kunnen inbrengen. Maar daar is nu geen geld voor.”

EXTRA GELD VOOR JEUGD Heijmerink vestigt hoop op recente berichtgeving, dat er landelijk 600 miljoen euro extra aan gemeenten wordt gegeven voor de jeugd. ,,Voor Bunnik zou dat een paar ton betekenen - dat zou een boel verlichting geven. Zelfs ook al voor 2021.”

De wethouder vervolgt: ,,Bunnik heeft de afgelopen tijd moeten tappen uit reserves - dat geldt voor alle gemeenten overigens hoor op dit moment, omdat we gewoon te weinig geld krijgen van het Rijk.” 

OPBRENGST BURGJE Maar er komt 4,3 miljoen aan opbrengsten uit de woningbouw van Het Burgje? ,,Dat geld wordt toegevoegd aan de algemene reserves (spaarpot van de gemeente, red.) en wordt nu vooral gebruikt voor incidentele tegenvallers in een lopend jaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie