Stemmen met mondkapje en na een gezondheidscheck
Stemmen met mondkapje en na een gezondheidscheck Kuun Jenniskens

Veilig stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen

11 maart 2021 om 11:25 Politiek

ODIJK Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen kan er drie dagen lang worden gestemd. Niet alleen op woensdag 17 maart, maar om de stemmers zoveel mogelijk te spreiden, kan er dit keer ook op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart worden gestemd. Dat kan van 7:30 tot 21 uur.

Om de verkiezingen coronaproof te kunnen laten verlopen, zijn in de gemeente Bunnik een aantal vertrouwde stemlokalen afgevallen. In de Camminghaschool, Bunninchem en de RK Parochie in Odijk komt geen stemlokaal omdat ze niet coronaproof in te richten zijn. In Odijk kan wel in de RK kerk worden gestemd. In Bunninchem is het daarnaast ook niet verstandig om een toestroom van publiek te genereren, vanwege de kwetsbare bewoners aldaar. Het Gemeentehuis is afgevallen omdat het wordt gebruikt als afgiftepunt voor 70 plussers die per brief stemmen. 

In Bunnik worden dit keer 11.600 mensen opgeroepen om hun stem uit te brengen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 lag de opkomst in de gemeente Bunnik op 89,4 procent.

STEMMEN IN SPORTHAL De stembureaus zijn door de gemeente beoordeeld om het gezien de coronamaatregelen, zo veilig mogelijk in te richten. Belangrijk is dat een stembureau voldoende groot is, zodat de vereiste 1,5 meter afstand goed kan worden aangehouden. Een aparte in- en uitgang heeft de voorkeur, zodat in- en uitgaande stemmers elkaar niet hoeven te kruisen. Waar dit eenrichtingsverkeer niet mogelijk is, zet de gemeente scheidingswanden neer. Ook goede ventilatie is belangrijk, de gemeente onderzoekt of dat overal goed op orde is. Net als in veel gemeenten in Nederland, wordt er dit keer ook in sporthallen gestemd. In Bunnik gebeurt dat in de Rijnzaal en in Odijk in de sporthal.

EERST GEZONDHEIDSCHECK Voorafgaand aan het stemmen moet de Bunnikse kiezer een gezondheidscheck invullen. Pas als alle vragen met ‘nee’ worden beantwoord, mag een kiezer het stemlokaal in. Bij klachten of een mogelijke besmetting met Covid-1, mogen mensen niet komen stemmen. Deze persoon kan dan een volmacht afgeven aan iemand die wel mag gaan stemmen. Eén kiezer mag voor drie andere mensen via een volmacht een stem uitbrengen.

DRIE DAGEN STEMMEN Op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart zijn niet in alle stembureaus open. Alleen de Rijnzaal aan de Camminghalaan in Bunnik, de Sporthal op het Rijneiland in Odijk, en in Werkhoven in de Stevenshoek naast de kerk (ingang Herenstraat). Zo kan er in alle drie de kernen worden gestemd.

ACHTER SPATSCHERM De stembureauleden zitten achter een spatscherm en dragen mondkapjes en handschoenen. Voor bezoekers die komen stemmen staat er bij binnenkomst desinfectiegel klaar. Het is verplicht een mondkapje te dragen, en de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Samen met het stembiljet krijgt de kiezer een rood potlood uitgereikt, dat mee naar huis mag worden genomen. Gezamenlijk gebruik van een groot rood potlood dat aan een touwtje van het stemhokje hangt, is bij deze Tweede Kamerverkiezingen uit den boze.

BRIEFSTEMMERS Het gemeentehuis is het afgiftepunt voor de briefstemmers. In de gemeente Bunnik wonen 2500 70 plussers. Zij kunnen al vanaf 10 maart hun biljet afgeven op het gemeentehuis in Odijk, dat kan tussen 9 en 17 uur. Op 17 maart kan dat tussen 7:30 en 21 uur. De stem kan ook per post worden verstuurd - de retourenvelop moet uiterlijk op 12 maart 2021 voor 17 uur in een PostNL brievenbus worden gedaan.

TELLEN De stemmen die op maandag en dinsdag worden uitgebracht, kunnen op woensdag overdag al worden geteld. Dat gebeurt in de sporthal Odijk. Dat is nieuw. De stemmen die op woensdag 17 maart  worden uitgebracht worden geteld in het stemlokaal. Hoe er precies corona veilig wordt geteld - want dat lijkt praktisch lastig uitvoerbaar - heeft de woordvoerder van de gemeente niet beantwoord. Wel zegt deze woordvoerder dat ook hier de 1,5 meter afstand in acht zal worden genomen.

MAATREGELEN NALEVEN De gemeente heeft geen moeite gehad om mensen te vinden om de stembureaus te bemensen. Per stemlokaal zijn acht mensen nodig, en die werken in twee ploegen. Het vierde stembureaulid heeft een nieuwe taak. Als corona medewerker houdt hij in de gaten of stemmers zich aan de voorschriften houden. Ook let deze medewerker erop dat er niet te veel kiezers tegelijk binnen zijn.

De gemeente heeft voldoende mensen op de reservelijst staan die kunnen inspringen mocht een stembureaulid, bijvoorbeeld vanwege coronaklachten, thuis moeten blijven.

Op de site van de gemeente is de nodige informatie te vinden.

door Kuun Jenniskens

(update 11 maart: in Odijk kan wel in de RK kerk worden gestemd)

Overzicht van de stembureaus in de gemeente Bunnik
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie