Afeef (uitspraak: Afief) Aldoubosh mag dit jaar voor het eerst stemmen in Nederland.
Afeef (uitspraak: Afief) Aldoubosh mag dit jaar voor het eerst stemmen in Nederland. Abdul Salem

Afeef: ‘Leven in een échte democratie, dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend’

11 maart 2021 om 08:00 Politiek

BUNNIK ,,Stemmen in Syrië slaat nergens op, maar in Nederland telt iedere stem”, vertelt Afeef Aldoubosh (28). Hij woont sinds zes jaar in Nederland, waarvan vijf in Bunnik. Dit jaar mag hij voor het eerst stemmen.

door Jasmijn Berkers

,,Ik ben geboren in Saoedi-Arabië, waar politiek eigenlijk één grote grap is. Mijn ouders zijn Syrisch en ik ben dan ook in Syrië opgegroeid. Ook daar is de politiek een corrupte boel”, zucht Afeef. ,,Ik heb mogen stemmen in Syrië in 2014, maar dat is meer voor de sier. Of je nu stemt of niet, er wordt toch voor je bepaalt wie er wint.” Wat dat betreft is de Nederlandse politiek voor Afeef een verademing. ,,De democratie hier, is een échte democratie. Iedere stem telt hier, dus je hebt invloed op wat er gebeurt in je land.”

BELANGRIJK Daarom vindt Afeef het extra belangrijk dat iedereen zijn stemrecht benut en nadenkt over zijn keuze. ,,Omdat ik hier niet altijd heb gewoond realiseer ik me des te meer hoe belangrijk het is om te stemmen.” Maar met 37 partijen op de kieslijst is een keuze maken voor menig Nederlander een hele kluif. ,,Ook voor mij was het aan het begin best overweldigend, zoveel partijen. Wat wel hielp is dat ik de vorige verkiezingen, toen ik nog niet mocht stemmen, heb meegemaakt. Daardoor had ik al iets meer een idee van hoe alles werkte.”

Afgelopen december kreeg Afeef zijn Nederlanderschap officieel, waardoor hij in maart mag stemmen. Sinds de vorige verkiezingen heeft Afeef zich uitgebreid verdiept in de Nederlandse politiek. Ook maakt hij samen met zijn taalcoach (en mede-Bunniker) Mariska Reijmerink video’s waarin ze informatie geven over komende verkiezingen. ,,We hebben bijvoorbeeld interviews met politici van verschillende partijen”, vertelt Afeef. De interviews zijn in het Nederlands, maar worden door Afeef ook vertaald in het Arabisch. ,,Op die manier maken we het ook toegankelijker voor Arabisch-sprekenden die nog niet zo goed Nederlands kunnen.”

VIDEO’S Afeef vindt het dus belangrijk om de politiek toegankelijk te maken voor iedereen. Voor iedere Nederlander die niet zo goed weet waar te beginnen (of die hier nu al sinds zijn geboorte woont of niet) heeft hij enkele tips: ,,Voor mij hielp het erg om video’s te kijken waarin ze globaal de grootste partijen in Nederland uitleggen. Vervolgens kan je de partijen waarin je geïnteresseerd bent weer opzoeken en daarvan de verkiezingsprogramma’s lezen.” 

Die zijn volgens Afeef het belangrijkste om door te nemen. ,,Daarin staan al hun plannen op een rijtje en kan je kijken naar wat de partijen vinden van de onderwerpen die jij het belangrijkste vindt. Een belangrijk onderwerp voor mij is bijvoorbeeld ‘wonen’, omdat ik al vijf jaar op zoek ben naar een ander plekje. Maar iedereen heeft andere dingen die hij belangrijk vindt, dus lees je goed in en maak een keuze waar jij je goed bij voelt.”

Bij Afeef is zijn stemkeuze ook deels ook verbonden met zijn opleiding: hij zit in zijn derde studiejaar om docent Engels te worden en geeft ook al lessen. ,,Ik denk dat het altijd goed is om nieuwe geluiden te horen, dat vind ik ook belangrijk voor mijn leerlingen. Een nieuw, fris, kabinet kan daarbij helpen.” Maar op wie Afeef precies gaat stemmen, weet hij nog niet zeker. ,,Ik heb nog een aantal partijen in het vizier, alleen mijn definitieve beslissing heb ik nog niet genomen. Maar dat ik ga stemmen, dat staat vast.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie