De verhoging van de OZB wordt teruggedraaid zodra het Rijk over de brug komt
De verhoging van de OZB wordt teruggedraaid zodra het Rijk over de brug komt Pixabay

Verhoging belasting wordt teruggedraaid zodra gemeente geld ontvangt van het Rijk

10 november 2020 om 09:00 Politiek

ODIJK Zodra de gemeente meer geld gaat ontvangen vanuit het Rijk, draait het college van Bunnik de verhoging van de gemeentebelasting terug. Dit is vastgelegd in een motie van De Liberalen en P21 die donderdag tijdens de raadsvergadering werd aangenomen. 

door Agnes Corbeij

Om de financiële positie van de gemeente gezond te houden, wil het college van Bunnik de OZB verhogen. Dit is de enige manier om de voorzieningen in de dorpen op peil te kunnen houden. De gemeenteraad gaat hierin mee, maar wil daarbij de aantekening maken dat zodra er meer geld vanuit het Rijk komt, de verhoging teruggedraaid kan worden. 

De onroerendezaakbelasting (OZB) is een onderdeel van de gemeentebelasting en wordt betaald door woningeigenaren. Huurders betalen geen OZB, die komt voor rekening van de verhuurder. Uiteraard worden die lasten op termijn doorberekend aan de huurder. De coalitie van Bunnik had het gelijk houden van de OZB in het coalitieakkoord opgenomen. De coronacrisis was uiteraard niet voorzien en daarmee wordt het doorbreken van deze afspraak gerechtvaardigd. 

Alle Nederlandse gemeenten hebben op dit moment moeite om de financiën op orde te houden. Ook voor de coronacrisis worstelden veel gemeenten al met de hoge kosten voor het Sociaal Domein, zoals huishoudelijke hulp en jeugdzorg. Ook in Bunnik is dit een zorgwekkend onderdeel van de begroting. De gemeente heeft steeds meer taken vanuit het Rijk gekregen, maar krijgt daar onvoldoende geld voor. Burgemeester Ruud van Bennekom ondertekende in januari een brandbrief samen met 20 andere Utrechtse gemeenten met die boodschap. 

De gemeenteraad houdt er rekening mee dat de brandbrief en andere signalen vanuit de gemeenten richting het Rijk, daadwerkelijk effect gaan hebben. Mocht de rijksbijdragen aan gemeenten inderdaad verhogen, dan is de verhoging van de OZB wellicht niet mee nodig en zal deze terug gedraaid worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie