Bunnik gaat bezuinigen in 2022, veel Utrechtse gemeenten staat het water aan de lippen

13 juni 2020 om 11:00 Politiek

ODIJK In 2022 zal er in Bunnik bezuinigd worden. Dat kondigde wethouder Paul Heijmerink aan tijdens de raadsvergadering van donderdag. Raadsleden stelden vragen over de financiële vooruitzichten van de gemeente Bunnik. Daarop antwoordde Heijmerink dat de gemeente dit jaar en in 2021 verlies zal draaien. 

door Agnes Corbeij

Vanuit de provincie bestaat het beleid dat een gemeente drie jaar achtereenvolgens een negatieve begroting in mag dienen. Dat is voor vorig jaar en dit jaar gebeurd en door de coronacrisis zal dat ook in 2021 gebeuren. Vooral op het gebied van Sociaal Domein verwacht de wethouder grote financiële problemen. Om in 2022 een sluitende begroting in te dienen, zal dan ook bezuinigd moeten worden, zo stelde Heijmerink.

Heijmerink gaf wel duiding bij deze mededeling. ,,Ik had deze week een overleg met 26 gemeenten en gedeputeerde Robert Strijk. De situatie is echt dramatisch. In bijna de helft van de gemeenten staat het water ze aan de lippen. Meerdere gemeenten zeiden al tegen Strijk dat ze volgend jaar bij hem op de stoep staan voor financiële bijstand."

Burgemeester Ruud van Bennekom ondertekende eerder deze week een brandbrief samen met 20 andere Utrechtse gemeenten. Daarin staat dat de gemeenten er de afgelopen jaren veel taken bij gekregen hebben, maar dat ze die taken niet goed kunnen uitvoeren omdat ze er geen geld voor krijgen. Het gaat voornamelijk om de taken op het gebied van Sociaal Domein, zoals Heijmerink al zei.  

In de brandbrief wijzen de burgemeesters erop dat lokale voorzieningen de dupe worden van deze situatie. "Van een crisis bij Jeugdzorg of een probleem bij de Wmo zeg je niet 'laat maar zitten'. En hoe erg het ook is, maar van een bibliotheek of zwembad kun je zeggen: we doen de bijdrage wat minder." In Montfoort sneuvelde de bibliotheek bijvoorbeeld al. Ook in Woerden wordt nu gekeken naar het schrappen van voorzieningen zoals bibliotheek, zwembad en museum.

De leefbaarheid van alle inwoners staat onder druk, waarschuwen de burgemeesters. Waaronder dus Ruud van Bennekom, burgemeester van Bunnik. Ze vragen het Rijk daarom om te kijken naar het gemeentefonds, dat bepaalt hoeveel geld gemeenten krijgen. Het fonds moet volgens de Utrechtse gemeenten "in balans gebracht worden bij het complexe en uitdagende takenpakket van gemeenten".

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie