Gemeentehuis Bunnik
Gemeentehuis Bunnik Mieke Hilhorst

Gemeente geeft goede voorbeeld met zonnepanelen

1 februari 2020 om 07:48 Politiek

ODIJK Het kan als hamerstuk naar de volgende raadsvergadering, want alle fracties zijn het eens: dit is een goed voorstel. Voor ruim 3 ton krijgen gemeentelijke gebouwen zonnepanelen. In juli is het gemeentehuis al aan de beurt - hier worden 150 panelen op het dak gelegd. De gemeente wil bedrijven en inwoners het goede voorbeeld geven.

door Kuun Jenniskens

Naast het gemeentehuis, gaat het om het dak van MFA het Kwartier in Werkhoven - op dit grote dak kunnen 300 zonnepanelen worden geplaatst. Het dak van het Jongerenwerk de Schoudermantel in Odijk krijgt 120 panelen. De Barbaraschool in Bunnik krijgt er 220.

Op de schooldaken van Het Palet in Odijk zouden 32 panelen passen, maar daar ligt het lastig omdat het gebouw in eigendom is van een Vereniging van Eigenaren.

Mogelijk kunnen er 20 panelen op de ambtswoning van de burgemeester, maar daar moeten drie berken voor worden gekapt - dus daar is men nog niet helemaal uit.

MFA De Kersentuin in Bunnik valt af omdat zonnepanelen niet samen kunnen met sedumdaken. Ook de Irenezaal in Bunnik krijgt geen panelen vanwege de vele bomen die het licht wegnemen. 

Het gaat hier om 790 tot 842 zonnepanelen, die samen 273.650 kWh per jaar gaan opbrengen. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 78 huishoudens. De zonnepanelen blijven van de gemeente en de gemeente verzorgt ook het onderhoud. De gebruikers krijgen het voordeel van een lagere energierekening. Gebruikers gaan de gemeente een vast bedrag per kWh betalen.

Voor het dak van het gemeentehuis is een SDE subsidie toegezegd. Van dit dak moet de constructie worden verstevigd. Voor 6 juni moeten de panelen er liggen, anders gaat de subsidie verloren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie