N229 tijdens eerdere wegwerkzaamheden (archief BunniksNieuws.nl)
N229 tijdens eerdere wegwerkzaamheden (archief BunniksNieuws.nl) Kuun Jenniskens

CDA wil snelheid provinciale weg N229 bij Odijk naar 50 kilometer

31 januari 2020 om 07:45 Politiek

ODIJK Het CDA heeft met een motie gevraagd om de snelheid op de N229 te verlagen naar 50 kilometer per uur. Het gaat om het stuk langs de bebouwde kom van Odijk tot aan het kruispunt met de A12. Omdat het een weg van de provincie betreft, beloofde wethouder Ali Dekker het onderwerp bij de provincie ter sprake te brengen.

door Kuun Jenniskens

De motie kiest voor 50 kilometer omdat dit als veilige snelheid binnen een bebouwde kom geldt. Raadslid Annemarie Huijsman (CDA) zei tijdens de raadsvergadering het onlogisch te vinden dat er, gezien vanaf de A12, een stuk 60 km mag worden gereden - en dat deze snelheid vlak voor de stoplichten versneld wordt naar 80 km. De belangrijkste afweging voor deze motie is de veiligheid van fietsers en voetgangers. Die is met de huidige snelheid van 80 km per uur onvoldoende gegarandeerd, zo meent het CDA. Zeker vanaf het moment dat de nieuwbouwwoningen aan Het Burgje worden opgeleverd, dan gaan nog meer fietsers en voetgangers deze drukke provinciale weg oversteken. 

Wethouder Ali Dekker (Liberalen) zei toe om deze zorgen bij de provincie onder de aandacht te brengen. ,,Ik wil van de provincie horen of er inderdaad sprake van onveiligheid is, of er onderzoek nodig is, en welke maatregelen mogelijk zijn. Mocht het provinciaal beleid worden om de snelheid terug te brengen naar 60 km dan vraag ik de gedeputeerde dat hier met voorrang uit te voeren. Dat vraag ik dan ook voor het baanvak tussen Vechten en Utrecht. Op deze weg moet het landbouwverkeer op fietsstraat en dat zien we als gevaar. Met een snelheid van 60 km mogen ze op de gewone rijbaan. Zo slaan we twee vliegen in één klap.”

Over de motie is niet gestemd, omdat de gemeenteraad deze toezegging van de wethouder voldoende vond. Daarbij speelde een rol dat de drie andere raadsfracties het niet met alle overwegingen in de motie eens waren - vooral die waar normen van geluid-en luchtkwaliteit gekoppeld werden aan gezondheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie