Linksvoor Jip, met op de achtergrond zijn twee docenten en de leerlingen van opleidingsjaar 1 van de BO!NK Theaterschool.
Linksvoor Jip, met op de achtergrond zijn twee docenten en de leerlingen van opleidingsjaar 1 van de BO!NK Theaterschool. Margo Jungerius

‘Bunnik is mijn dorp, de BO!NK Theaterschool voelt als een familie’

8 december 2020 om 07:34 Podiumkunsten

BUNNIK Jip, 18 jaar en student aan de TU Delft, reist iedere donderdagavond met het openbaar vervoer tussen Scheveningen en Bunnik om zijn wekelijkse theaterles niet te hoeven missen.

Als jongetje van 9 heeft zijn vader hem opgeven voor de BO!NK Theaterschool. Dit was destijds de allereerste groep, een pilot, en bestond uit tien kinderen met een mix van leeftijden. Meteen al in zijn eerste jaar leert hij een belangrijke levensles. Als klein jongetje nam hij het niet zo serieus met de tijd en kwam hij geregeld te laat op de les. Hierdoor werd zijn allereerste rol op het podium verkleind. Hij baalde, maar noemt het nu: ,,Streng doch rechtvaardig. Deze manier van omgaan – lief en eerlijk – heb ik nodig en het heeft mij geholpen in mijn ontwikkeling tot wie ik nu ben.” Op tijd komen, samenwerken en verantwoordelijkheid dragen is nu voor hem een vanzelfsprekendheid geworden.

TRAININGSACTEUR Jip heeft BO!NK Theater daarna niet meer losgelaten. Alle jaren zijn doorlopen: de Trainingsjaren, Opleidingsjaren, Theatermakers en het Theatercollectief. Tussendoor speelt hij ook nog als trainingsacteur en in de productie Lavendel. De opbouw in jaren heeft hij niet bewust gemerkt, maar hij ontdekt zelf wel dat hij steeds meer durft, zoals jezelf presenteren en met aandacht om kunnen gaan.

Afgelopen september kon hij nog geen afscheid nemen en koos hij voor De Avondploeg, een toneelgroep met volwassenen. In deze groep trekt hij de gemiddelde leeftijd goed naar beneden. Ook begint hij daar zijn draai te vinden. Jip: ,,Ik heb hier de afgelopen jaren al hele fijne sociale contacten opgebouwd en nu ook in deze groep begint dit te komen. Het gaat veel over het stuk, de personages en het voelt heel gelijkwaardig.”

GEKTE OPZOEKEN Jip geniet enorm van het spelen en heeft een grote voorliefde om de gekte van zijn personages op te zoeken. In Opleidingsjaar 3 heeft hij bijvoorbeeld een killerclown mogen spelen. Een rol waar hij met veel plezier aan terugdenkt. Ook nu in De Avondploeg heeft hij een rol met een psychische twist gekregen. 

Fijn aan de werkwijze van BO!NK Theater vindt hij dat zijn stem als acteur meetelt. Hij gaat geregeld het gesprek aan met de regisseur over zijn karakter en vindt het leuk om zo meer diepgang te creëren. ,,Ik leer hier omgaan met feedback plus zelf gedoseerd iets terug te geven. Het is een manier van werken die ik ken en die mij erg aanspreekt.”

Zijn commitment en passie voor theater zijn groot. Kan dat niet bij een andere theaterschool? Jip: ,,Ik weet niet of ik dit (het gevoel van samen, familie, jezelf kunnen zijn en leren – red.) krijg bij een andere theaterschool. Dit brengt mij ook terug naar mijn thuis. Elke keer als ik met de trein aankom, denk ik dit is mijn station.” In stijl aangevuld in een geheel filosofische en een tikkeltje dramatische Jipmanier: ,,Hier ben ik hier.” Jip is oprecht ,,nooit uitgespeeld” bij BO!NK Theater.

BO!NK BO!NK Theater is met een theaterschool en theateracademie dé plek waar je nooit raakt uitgespeeld. Het biedt een doorgaande lijn in talentontwikkeling, zowel op professioneel als amateurniveau. Lees meer informatie op https://www.boinktheater-school.nl/

In januari 2021 start een korte cursus improvisatie van 15 weken voor volwassenen (vanaf 18 jaar). Kom gratis meedoen op 4 januari en ontdek of het iets voor jou is. Graag wel even van tevoren aanmelden via info@boinktheater.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie