'We blijven mensen aansteken met het theatervirus. Daar genieten we van'
'We blijven mensen aansteken met het theatervirus. Daar genieten we van' Lucas Boerwinkel

Theater als balletje in flipperkast: het BO!NK Theater in Bunnik

23 februari 2020 om 08:00 Podiumkunsten

BUNNIK Sinds 21 oktober bestaat BO!NK Theater in Bunnik 10 jaar. Wat hebben ze in die tien jaar gedaan en wat zijn de plannen voor de toekomst? Oprichters Margo Jungerius en Claudia van Ede vertellen.

door Lucas Boerwinkel

Margo en Claudia zijn jaren geleden begonnen met landelijke producties maken, waarbij veel kinderen uit Bunnik meededen. Ouders kwamen toen met het voorstel of er geen theaterles gegeven kon worden, en zo werd de theaterschool geboren. Dat was een enkele groep met verschillende leeftijden, die na lestijd een klaslokaal in de Anne Frankschool konden gebruiken. Inmiddels heeft BO!NK Theater een vaste locatie, een theatercollectief en een theateracademie met elf groepen. Wat maakt het een succes?

ONTPOPPEN ,,We hebben nu een theatercollectief en theaterschool", vertelt Claudia. ,,Die vloeien in elkaar over. Leerlingen beginnen in de school maar komen uiteindelijk in het theatercollectief. Ze leren niet alleen acteren, maar ook echt theater maken. We noemen onze leerlingen daarom ook makers. Als ze alle jaren hebben doorlopen, komen ze in het theatercollectief en ontwikkelen ze ook echt stukken voor festivals of evenementen."

De visie van de theaterschool is gebaseerd op de drie basisprincipes van ontwikkeling. Alles wat de theatermaker maakt en/of speelt, komt voort uit een eigenheid, eigen inbreng (autonomie), in verbinding met elkaar (relatie) en de vaardigheden verwerven om te kunnen stralen (competentie). Zo blijft de theatermaker zich ontwikkelen

Margo: ,,Je eigen stijl ontwikkelen en weten wie je bent is bij BO!NK Theater erg belangrijk. We zien deelnemers van alle leeftijden meer bewust worden van zichzelf, een eigen ik ontdekken juist doordat ze steeds een ander rol mogen spelen."

Claudia: ,,Regelmatig horen wij van ouders hoe hun kind meer zelfvertrouwen laat zien door bijvoorbeeld op school beter om te kunnen gaan met tegenslagen. Deelnemers leren onder andere door het 'gewoon' te doen en het gevoel van falen om te zetten in kansen. Faalplezier is iets wat wij constant benoemen!"

ONDERNEMERS Steeds meer organisaties, deelnemers en bedrijven ontdekken BO!NK Theater. Zo worden zij regelmatig gevraagd door de Hogeschool Utrecht voor voorstellingen op maat. Op basis van de studiehandleiding maakt BO!NK Theater voorstellingen voor studenten. Theorie krijgt leven op het podium, een uniek en nieuw concept voor beide partijen wat erg positief wordt ontvangen. Maar BO!NK Theater heeft nog grote dromen en het is "nooit uitgespeeld".

Margo: ,,We willen heel graag een eigen theater in Bunnik, met programmering. Een cultureel ontmoetingscentrum inclusief theatercafé. We werken volledig zonder subsidies of financiële steun vanuit de gemeente, dus mocht er een partij/ondernemer geïnteresseerd zijn om hier samen met ons over te dromen dan komen we graag in gesprek."

Over de vraag wat iemand moet doen die erover twijfelt bij het theater lessen te volgen, hoeven Margo en Claudia niet lang na te denken. ,,Als er twijfel zit dan zeg ik gewoon doen, volg je gevoel. Spel zit in je hart, niet in je hoofd. Dit leer je overigens ook met theaterles, uit je hoofd en luisteren naar je gevoel. Je kan pas weten hoe het is door het te ervaren. Iedereen kan spelen, je moet het enkel doen. Ik zie vaak deelnemers twijfelend binnenkomen en daarna stuiterend het gebouw verlaten."

Margo: ,,Stuiterend net zoals een flipperkastballetje. Soms ervaren deelnemers weerstand en soms gaan ze heel snel. Maar we blijven mensen aansteken met het theatervirus. Daar genieten we van."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie