Kick Me Out: bandleden Rowan, Boudewijn, Leander, Nienke en Fons
Kick Me Out: bandleden Rowan, Boudewijn, Leander, Nienke en Fons Lucas Boerwinkel

Kick Me Out: De enige punkband in Bunnik

Podiumkunsten

BUNNIK Een punkband met duizenden luisteraars, een optreden in Paradiso en een EP die binnenkort uitkomt. Voor veel Bunnikers klinkt dat niet bekend in de oren. Toch repeteert precies zo'n band elke week op een zolderkamer aan de Bunnikse Gildenring: Kick Me Out. Een gesprek met de vijf bandleden in het o zo Bunnikse Eetcafé De Bank en Co. Want wie zijn ze, wat doen ze en waarom zijn ze in deze gemeente gevestigd?

 

Wat is jullie connectie met Bunnik? Leander: ,,Eigenlijk kom alleen ik uit Bunnik. De andere bandleden komen uit verschillende plaatsen in en rond provincie Utrecht. Ik kwam hier wonen toen ik drie jaar oud was en ging toen naar de Camminghaschool. Mijn ouders vonden dit een kindvriendelijke plek, vlak bij de stad en hun werk. Ik ben pas vertrokken op mijn 24e, dus mijn jeugdsentiment ligt echt in Bunnik."

 

En wat maakt dan dat jullie als band hier gevestigd zijn? Boudewijn: ,,In Leanders' ouderlijk huis is een zolder waar we onze spullen kunnen opslaan en repeteren. Dat repeteren doen we stil. Dat betekent dat we onszelf kunnen horen via koptelefoons, waardoor we weinig geluid maken." Leander: ,,We hebben alleen nog nooit in Bunnik gespeeld. We noemen onszelf ook meer een Utrechtse band omdat Bunnik niet veel draagvlak heeft."

 

Oprichters Leander van Bijnen (lead gitaar) en Boudewijn Jansen (drums) leerden elkaar rond 2012 kennen als collega's, en deelden een passie voor livemuziek. Ze besloten een band op te richten met wat vrienden. Die vrienden haakten langzaam weer af, waarna Leander en Boudewijn besloten een oproep te doen op internet voor nieuwe bandleden. Via die weg zijn Fons van Wegen (ritmegitaar), Nienke Schimmel (zang) en Rowan Maris (basgitaar) erbij gekomen. Die formatie bestaat nu een klein jaar, en gezamenlijk besloten de vijf om pop-punk te maken en hun band 'Kick Me Out' te noemen.

 

Waarom punk? Boudewijn: ,,Pop-punk is voor ons de gulden middenweg geworden. Iedereen wilde wat anders. Fons komt van metal-core af, Rowan luisterde alles van punk tot rap, en zo door. Als je later onze plaat opzet, zul je de verschillende invloeden van ons horen terugkomen."  Leander: ,,We willen daarmee zelfs proberen een nieuw genre op de markt te brengen. Op onze website noemen we onze muziek thrashpunk, afgeleid van thrashmetal. Maar misschien omschrijft modern punk het nog beter. We willen een labeltje hangen aan ons genre." Boudewijn: ,,Als je het gehele muziekgenre bekijkt is het aandeel in Nederland niet zo groot. Je moet het internationaal zien om er potentie uit te halen."

 

Wat zijn jullie ambities met Kick Me Out? Leander: ,,We kijken er verschillend tegenaan wat we qua toekomst willen. De meesten van ons zouden het niet erg vinden als we dit fulltime gaan doen, maar op dit moment hebben we allemaal onze eigen carrière. Je werkt gewoon met vijf roosters, en dat is best lastig." Nienke: ,,Het wordt voor mij uitdagend met mijn stem. Als ik lang door blijf zingen, houd ik dat niet vol zonder dure zangles, en ik volg nog een pedagogische opleiding. Maar natuurlijk wil op dit moment gewoon beter en bekender worden." Rowan: ,,Op het gebied van carrière moet je realistisch zijn. Mijn ambitie is niet om stinkend rijk te worden. Maar een hoogtepunt zou zijn om een heel album uit te brengen." Leander: ,,Mijn personal goal is om in de Melkweg te staan. Dat zou best wel een mijlpaal zijn." Fons: ,,We hebben al eens in Paradiso opgetreden. Dat zijn de dingen waar je het voor doet. Zo gaan we ook een EP uitbrengen."

 

Is het zoals jullie hadden verwacht? Nienke: ,,Ik had dit nooit verwacht. Überhaupt had ik niet gedacht dat ik een fijne band zou vinden om in te zitten, laat staan dat ik de studio in zou gaan. Nu hebben we al twee nummers op Spotify staan die samen ongeveer 40.000 keer geluisterd zijn. Het is voor mij heel snel gegaan." Boudewijn: ,,Elke keer als we iets hebben bereikt komt het gevoel van saamhorigheid naar boven. Soms ben je even het doel kwijt maar dan vind je elkaar altijd weer. Wanneer we tegen de muur aanlopen, zien we dat als een les. We zijn nog maar net begonnen, maar hebben al diepe dalen en hoge pieken ervaren."

 

Hebben jullie als punkband wel eens te maken met vooroordelen die niet kloppen? Boudewijn: ,,We willen niet alles kapot maken. We zijn niet ontspoord. Ik denk dat we niet geassocieerd moeten worden met bands als Nirvana, die hun gitaren kapot ramden op het podium." Nienke: ,,Veel kennissen of vriendinnen van me vragen of ik veel schreeuw. Punk is natuurlijk niet per se dat, daarbij kun je ook normaal zingen. Veel mensen associëren punk met metal." Boudewijn: ,,Je kunt ons ook niet vergelijken met oude punk zoals The Ramones. Zij werkten maar met drie akkoorden. Wij zijn op instrumentaal niveau wel een stapje verder dan dat."

 

Tot slot: wat willen jullie vertellen met jullie muziek? Boudewijn: ,,Afzet naar gezag komt in meerdere nummers terug. Het op jezelf staan en je eigen kracht vinden, en daarmee de optimistische kant op." Leander: ,,Er zitten ook politieke thema's in, en veel liefde. Zo hebben we een nummer over onze oude bassist die gepest werd." Rowan: ,,We halen inspiratie uit verschillende bands. A Day To Remember is een band waar we alle vijf wel van houden. Ik houd persoonlijk ook van Rise Against, en Fons haalt inspiratie uit Slayer. Andere namen zijn Blink 182 en All Time Low. Als het op drummen aankomt ook Parkway Drive." Boudewijn: ,,Dat is lekker gevarieerd. Dat maakt wie wij zijn."

 

In het jaar dat Kick Me Out bestaat, heeft de band inmiddels elf keer opgetreden op verschillende plekken, waarvan veel in de omgeving Helmond. Zo deden ze het afgelopen jaar mee aan competities tussen bands onderling, en waren er losse optredens zoals in Paradiso in Amsterdam. Daarnaast heeft de band nu vier nummers geschreven en opgenomen, waarmee hun eerste EP, No Puppets, op 24 januari wordt uitgebracht. Hun eerste twee nummers zijn nu te beluisteren op Spotify.

advertentie
advertentie