Afbeelding
Foto Unsplash

Kiezen voor een natuurlijke tuinafscheiding

28 november 2022 om 10:47 Partnercontent

Wanneer je een eigen tuin hebt, is het van belang om na te denken over de afscheiding hiervan. Op deze manier kun je aangeven tot waar jouw grond reikt en lopen mensen niet zomaar door jouw tuin heen. Zo maak je van de tuin een beschutte plek waar je je helemaal in thuis kunt voelen. De meeste mensen vinden het immers niet prettig om in het open zicht te zitten. Veel mensen zoeken daarom vaak een soort bescherming op die je kunt vinden in een geschikte tuinafscheiding om zo een knusse, veilige plek te creëren. Het maken van een tuinafscheiding kan uiteraard op vele manieren, zoals door het plaatsen van een houten schutting of een haag van vaste planten.

Soorten natuurlijke tuinafscheiding

Een natuurlijke tuinafscheiding, die bestaat uit vaste planten zoals struiken en samen een haag vormen, heeft meerdere voordelen. De tuinafscheiding geeft een mooi groen uitzicht, meestal ook in de winter wanneer de plant wintergroen is. Door te kiezen voor een natuurlijke tuinafscheiding met vaste planten, kies je er ook voor om de biodiversiteit in jouw tuin te vergroten. Allerlei vogels kunnen hun plekje vinden in het struikgewas en ook insecten zullen blij zijn met onder andere de schaduw die de bladeren geven. Deze planten zorgen ook voor meer zuurstof in de lucht en binden CO2, waardoor het ook een milieuvriendelijke optie is.

Groenblijvende haag

Een groenblijvende haag bestaat uit planten die hun blad vasthouden, ook in de winter. Daarmee zijn deze hagen wintergroen en bieden ze ook dan privacy en voorkomen ze inkijk door voorbijgangers. Er zijn vele verschillende planten geschikt om een mooie natuurlijke afscheiding mee te maken, zoals de ligusterhaag, laurierhaag of hederahaag. Een goede plek om dergelijke hagen te vinden is haag-planten.nl, zij zijn hierin gespecialiseerd. Zij kunnen tevens advies geven over verschillende tuinafscheidingen zodat je de beste optie voor jou kiest. Waar de meeste hagen even moeten groeien afhankelijk van hoe groot de planten bij het aanplanten zijn, kan de hederahaag ook kant en klaar worden geleverd. Hiervoor is minder geduld nodig en kun je meteen genieten van een mooie groene afscheiding.

Bladverliezende haag

Een populaire soort voor een bladverliezende haag is de haagbeuk. In de herfst kleurt het blad grijsbruin waarna het afvalt. Dit is een soort die goed tegen wisselende waterstanden kan en floreert op kleigrond. Daarnaast is deze geschikt om te plaatsen in de zon, halfschaduw en schaduw. De haagbeuk kan wel 15 tot 20 meter hoog worden, maar kan ook gebruikt worden om een lage afscheiding te maken. Hiervoor is het belangrijk om goed te snoeien. Snoei de haagbeuk aan het begin van de herfst tot ongeveer de helft terug. Dit levert een losse vorm van de haag op. Wanneer een strakkere vorm gewenst is, kan er nog een keer gesnoeid worden in het vroege voorjaar.

Haagconiferen

Haagconiferen zijn een gewilde natuurlijke tuinafscheiding en blijven ook groen in de winter. Dit is vaak een taxushaag of een thujahaag. De taxus heeft glanzende, donkergroene naalden als bladeren van 1.5 cm lang en krijgt in de herfst mooie rode besjes. De taxushaag groeit langzaam, maar is makkelijk te snoeien wat bovendien minder vaak hoeft te gebeuren. Taxusplanten zijn vanwege de langzame groei wel duurder in aanschaf dan andere hagen. Een thujahaag heeft een diepe helder- tot donkergroene kleur en is mooi om te zien in elk jaargetijde. Met deze planten kan een dichte, natuurlijke tuinafscheiding worden gevormd, maar ze kunnen ook afzonderlijk worden geplaatst in de tuin ter decoratie. Voor het beste resultaat wordt de thujahaag twee keer per jaar gesnoeid.

Verzorging

Niet alleen de plant zelf is belangrijk voor het maken van een natuurlijke tuinafscheiding, de groeiomstandigheden zorgen er uiteindelijk voor hoe de haag er later bij staat. Zo is het een goed idee om te werken met aanplantgrond en bemeste tuinaarde wanneer de haag wordt aangeplant. Daarmee weet je zeker dat de planten in de haag alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Is de haag eenmaal aangeplant, dan is helpt het aanleggen van een irrigatiesysteem om deze van genoeg water te voorzien. Zeker in een warme zomer is dit van belang. Dit kan bijvoorbeeld met het plaatsen van een druppelslang langs de haag op de bodem. Als laatste is het goed om wanneer de natuurlijke tuinafscheiding er al een tijd staat, deze regelmatig opnieuw van voedingsstoffen te voorzien via mestkorrels. Dan blijft deze jaren mooi en gezond.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie