Afbeelding
Foto Unsplash

Duurzaam reizen naar Vietnam eenvoudiger dan u denkt

Partnercontent

Het is al enige tijd bekend dat het massatoerisme een slechte invloed kan hebben op natuur, omgevingen en inwoners van de bezochte landen. Toch is toerisme voor veel landen, zoals Vietnam, onmisbaar geworden voor de economie. Het zorgt voor inkomsten, creëert banen, en goede faciliteiten brengen het land op de kaart, wat leidt tot meer toeristen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de positieve gevolgen van toerisme opwegen tegen de negatieve gevolgen? Als u op duurzame reis gaat naar Vietnam, vergeet uw visum niet aan te vragen.

Belang van eco- en duurzaam toerisme

Ongeremde vormen van toerisme brengen veel schade aan milieu, mens en dier. U kent ze wel, die all-inclusive resorts waarin toeristen amper het land verkennen en dus geen bijdrage leveren aan het land waar ze zo graag naar op vakantie wilden. In veel van deze gevallen gaat het om buitenlandse hotelketens met werknemers uit andere landen. Al hun inkomsten gaan direct het land weer uit, maar ondertussen moeten de lokale bevolking en de natuur wijken voor de bouw van deze toeristische attracties. Dat moet anders kunnen, toch?

De begrippen ecotoerisme en duurzaam toerisme worden ons tegenwoordig om de oren gegooid. Veel maatschappijen noemen al hun reizen ecovriendelijk en al hun hotels en resorts duurzaam. Helaas spreken ze lang niet altijd de waarheid. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze nieuwe vormen van toerisme inhouden en hoe u als reiziger kunt zorgen voor een duurzame reis. Alleen als we collectief investeren in duurzame vormen van toerisme, is het verantwoord om op deze schaal de wereld over te reizen.

Hoe herken ik duurzaam toerisme?

De termen ecovriendelijk en duurzaam zijn vrij om te gebruiken, wat betekent dat bedrijven hier geen bewijs van hoeven te leveren. Hoe kunt u als toerist dan onderscheid maken tussen echt duurzaam reizen, en klantenlokkers? Hieronder worden een aantal voorbeelden genoemd aan de hand van duurzaam toerisme in Vietnam.

Een belangrijke eis van duurzaam toerisme, is dat de lokale bevolking hier direct profijt van zou moeten ervaren. In Vietnam zijn veel kleinschalige organisaties te vinden die gerund worden door de Vietnamese bevolking met Vietnamese werknemers. De inwoners van Vietnam hebben veel ervaring met de negatieve impact van toerisme, dus zijn erg gemotiveerd om toeristen van een zo duurzaam mogelijk verblijf te voorzien. Veel Vietnamezen ontvangen toeristen in eigen huis voor een home-stay. Voor toeristen is er geen betere manier om Vietnam te ontdekken dan met echte locals. Deze bewoners nemen toeristen maar al te graag mee in hun dagelijks leven en laten alle ins en outs van het land zien. 

Een ander onmisbaar aspect van eco-toerisme, is de bescherming van natuur en omgeving. Veel reizigers willen in aanraking komen met wilde dieren, maar moeten begrijpen dat dieren er niet voor ons vermaak zijn. In Vietnam worden dieren zoals olifanten steeds beter beschermd en minder uitgebuit voor de welbekende olifantenritten voor toeristen. In het Yok Don National Park bijvoorbeeld, lopen olifanten rond die uit gevangenschap gered zijn. In samenwerking met Animals Asia, is het nu het eerste park in Vietnam met ethische olifanten tours waar toeristen niet direct in aanraking komen met de olifanten. Ze hopen hiermee anderen te inspireren om wilde dieren met rust te laten en vanaf een afstand te bewonderen.

In feite bestaat duurzaam toerisme met name uit een samenwerking tussen de lokale bevolking en toeristen. In ruil voor een directe economische bijdrage, bieden lokale ondernemers een onvergetelijk verblijf in Vietnam. Het blijf daarbij essentieel dat toeristen zelf hun verantwoordelijkheid nemen en duurzame keuzes maken gedurende het verblijf. Zo zijn veel plaatsen bereikbaar met de trein en zijn de lokaal gerunde accommodaties vaak duurzamer dan de grote hotelketens. Ook het populaire Ha Long Bay is tegenwoordig op een duurzame manier te bezoeken met een Bhaya Cruise. Naast het bieden van rondleidingen door de baai met een duurzaam cruiseschip, zetten zij zich in voor de bescherming van de zeedieren en houden ze de stranden schoon. Help als toerist een handje door met ze op cruise te gaan, maar ook door zelf uw afval netjes weg te gooien. 

Vraag een visum Vietnam aan

Wilt u ervaren hoe een duurzame reis door Vietnam u kan verwonderen? Vergeet dan voor de reis niet het visum Vietnam aan te vragen. Toeristen kunnen eenvoudig online het e-visum aanvragen, waarmee ze tot 30 dagen in Vietnam mogen verblijven. Het visum gaat in op de dag dat u zelf invult, dus u kunt het visum ruim van te voren aanvragen. Uw paspoort moet nog 30 dagen na de verloopdatum van uw visum nog geldig zijn.

advertentie
advertentie