Afbeelding
Foto Pixabay

VCA: wat is het en waarom heb je het nodig?

11 augustus 2022 om 16:43 Partnercontent

Steeds vaker hoor je om je heen dat mensen een VCA-cursus moeten volgen van hun baas. Maar wat is dat eigenlijk, en wat is het belang ervan? We bespreken in dit artikel is wat VCA is en waarom je het nodig hebt.

Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers

Laten we beginnen met wat VCA is en waarom het er is. Jaarlijks vinden er in Nederland nog zo’n 200 duizend geregistreerde bedrijfsongevallen plaats, waarbij in 4.300 gevallen letsel opgelopen wordt en in zestig gevallen zelfs iemand overlijdt. Dergelijke cijfers hebben aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven er in 1994 toe doen besluiten om gezamenlijk tot een toetsingssysteem te komen om de veiligheid binnen hun sector te kunnen controleren. Dit werd de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA).

VCA-cursus en -certificering

Anno 2022 is VCA uitgegroeid tot een belangrijke certificering voor bedrijven en werknemers binnen risicovolle sectoren als de eerdergenoemde petrochemische industrie, de bouw en de elektrotechniek. Bedrijven kunnen gaan voor VCA-certificering om aan te tonen dat ze met oog voor veiligheid werken en hun werknemers op VCA-cursus sturen. Tijdens deze cursus leren deze werknemers belangrijke basiskennis over de risico’s van hun vak op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu en hoe ze hiermee moeten omgaan. De cursus wordt afgesloten met een officieel examen, waarna de cursist het VCA diploma haalt. Let op: voor leidinggevenden en zzp’ers is er een andere versie van de VCA cursus genaamd VCA-VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden).

Economisch belang

Voor bedrijven zit er ook een economisch belang aan VCA-certificering. Opdrachtgevers stellen het bezit hiervan namelijk steeds vaker als eis wanneer zij een opdracht gunnen aan een bedrijf. Ben je niet in het bezit van VCA-certificering, dan vis je dus in veel gevallen achter het net als bedrijf. Daarom is het uiteindelijk ook zo dat investeren in het behalen van het VCA-certificaat onvermijdelijk is om als bedrijf het hoofd boven het water te kunnen houden in de branche.

Werknemers die van hun baas de VCA-cursus moeten volgen, doen dit mogelijk niet van harte, want niet iedereen heeft zin om terug de schoolbanken in te moeten. Maar naast het feit dat de VCA-cursus snel af te leggen is, hebben werknemers er zelf óók wat aan in hun loopbaan: het biedt namelijk een voordeel bij toekomstige sollicitaties. Want ook daarbij wordt steeds vaker om het VCA-diploma gevraagd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie