Afbeelding
Foto gemaakt door DCStudio - nl.freepik.com

Verslaving aan de designer drug 3-MMC

Partnercontent

Als willen is veranderd in moeten, is sprake van een verslaving en is iemand afhankelijk geraakt van een specifiek soort gedrag of van een bepaald middel. Mensen kunnen verslaafd raken aan onder meer: alcohol, medicijnen en drugs. Maar ook verslaving aan gamen, seks of gokken komt veelvuldig voor. De afhankelijkheid kan zowel geestelijk als lichamelijk tot uiting komen. Bij geestelijke afhankelijkheid voelt een verslaafd persoon zich niet prettig zonder het middel of de handeling. Bij lichamelijke afhankelijkheid ervaart iemand ontwenningsverschijnselen zodra die een bepaald middel niet meer gebruikt, zoals: angstgevoelens, trillen en misselijkheid. Als er niet meer wordt gebruikt, moet het lichaam opnieuw in balans komen. Dat komt doordat het aan het middel gewend is geraakt.

Dit artikel belicht verslaving aan 3-MMC en hoe de juiste verslavingszorg kan helpen om ervan af te kicken. Dit middel is een zogenoemde designerdrug die enorm in populariteit groeit. Daarmee groeit ook het aantal verslaafden aan 3-MMC. Het effect van 3-MMC wordt vergeleken met dat van cocaïne en XTC/MDMA. Het middel is erg gevaarlijk en is zeer schadelijk voor het lichaam. Bij veelvuldig gebruik of hoge doseringen is het zelfs dodelijk.

Hoe ervaren gebruikers het effect van 3-MMC?

3-MMC staat ook bekend als onder andere Poes, 3-M drugs en 3-mephedrone. De drug wordt meestal verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder, dat door de meeste gebruikers wordt gesnoven of geslikt. Er is over het effect nog niet veel bekend omdat er nog maar weinig onderzoek naar is gedaan. Gebruikers beschrijven de effecten van 3-MMC als euforische met opgewekte en verliefde gevoelens. Daarnaast geven zij aan dat het effect zich uit in een verhoogde alertheid, minder vermoeidheid en meer energie. Naast de verhoogde dosis energie, de euforie en verliefdheid, geven gebruikers aan meer zelfvertrouwen, meer social-skills en een verhoogd libido te ervaren. Doordat het middel een sterke craving (trek) veroorzaakt, melden gebruikers dat zij het soms moeilijk vinden om het gebruik van 3-MMC onder controle te houden. Daarom gebruiken zij soms veel meer dan dat zij in eerste instantie van plan waren.

Hoe verslavend is 3-MMC? 

Het middel is zeer verslavend. Een groot probleem daarbij is het feit dat de drug nu nog legaal verkrijgbaar is. Daarbij komt dat het in webshops makkelijk is te bestellen en dat het goedkoop is. Wat vaak als recreatief gebruik begint, verandert al heel gauw in een verslaving. Zodra 3-MMC is uitgewerkt, is de drang om het nog een keer te nemen ontzettend groot. Ook dat is een voorname reden waarom 3-MMC verslavend is. Mensen die het gebruiken, voelen zich alert en blij. Ze voelen geen vermoeidheid en slapen daarom nachten lang niet. Op die manier komen gebruikers snel in een vicieuze cirkel vast te zitten. Het gebruik van deze designer drug is steeds meer in opmars. Omdat mensen behalve 3-MMC ook coke, speed en andere drugs gebruiken, gebeuren op feestjes wekelijks ongelukken. Het kat-en-muisspel tussen de overheid en de producenten is vaak in het nieuws.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van 3-MMC? 

Bij een 3-MMC verslaving kunnen op korte en lange termijn ernstige, negatieve psychische symptomen optreden, zoals: hallucinaties, paniekaanvallen, psychose, zware depressie, angststoornissen en epileptische aanvallen. Dat geldt ook voor lichamelijke symptomen en ziektes, waaronder; uitdroging, hartstilstand, hersenbloeding, orgaanschade (aan hart, lever of hersenen), hart- en vaatziekten, verminderde smaak en reuk, gebitsschade, gewichtsverlies en paresthesie (stoornis in de gevoelssensatie). Het effect van 3-MMC is op de lange termijn absoluut gevaarlijk, met als kanttekening dat de bovengenoemde lijst nog niet honderd procent compleet is. Over 3-MMC is immers nog relatief weinig bekend en de samenstelling van het middel kan soms verschillen.

De juiste hulp bij een 3-MMC verslaving 

Vermoed je dat iemand in je omgeving lijdt aan een 3-MMC verslaving of heb je zelf moeite om met het gebruik van deze drug te stoppen? Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. Het team van medische specialisten van een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling biedt hulp en advies. 

advertentie