Afbeelding
Foto Shutterstock

Veilig werken? Dat doe je met deze cursussen

17 mei 2022 om 20:19 Partnercontent

Veiligheid op het werk wordt steeds belangrijker. Zowel werknemers als werkgevers hechten veel waarde aan een veilige werkomgeving. Maar het is ook belangrijk dat werknemers zijn opgeleid zodat ze gevaarlijke situaties herkennen en ongelukken voorkomen. Hiervoor zijn er twee soorten cursussen in het leven geroepen, namelijk VCA en BHV. In dit artikel leggen we je alles uit over deze twee cursussen. 

Ga veilig te werk met een VCA certificaat

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met een VCA certificaat kun je aantonen dat je de bekwaamheid hebt om jouw werkzaamheden veilig uit te voeren. Je kunt na het behalen van het certificaat veilig opereren in een mogelijk gevaarlijke situatie. Werk je bijvoorbeeld met apparaten en machines? Dan is een VCA certificaat onmisbaar! Er zijn verschillende VCA certificaten die je kunt halen: 

VCA Basis

VCA Basis is geschikt voor werknemers die op de werkvloer werken. Denk aan technici of onderhoudsmedewerkers. Heb je een VCA Basis certificaat behaald? Dan beschik je over de basiskennis wat betreft veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. 

VCA VOL

Deze VCA soort is speciaal bedoeld voor medewerkers die leidinggeven, zoals groepschefs. Je leert hier over hetzelfde als bij VCA Basis, alleen is de informatie toegespitst op de items waar leidinggevenden mee te maken hebben. VCA VOL is ook geschikt voor ZZP-ers die leidinggeven. 

VCU VIL

VCU VIL is bedoeld voor medewerkers van een uitzendbureau die de plaatsing van personeel regelen. Ben jij verantwoordelijk voor het plaatsen van medewerkers bij een VCA gecertificeerde onderneming? Dan raden we het aan om dit certificaat te halen. 

Leer alles over brandbestrijding en ontruiming tijdens een BHV cursus

Ondanks dat veel bedrijven tegenwoordig erg veilig zijn ingericht, zit een ongeluk toch in een klein hoekje. Daarom is het verstandig om een aantal medewerkers in dienst te hebben die weten wat je moet doen in een onveilige situatie. Tijdens een BHV cursus leren de desbetreffende medewerkers hoe ze om moeten gaan met bepaalde situaties.

De cursus is opgesplitst in een aantal onderdelen. Zo leren de medewerkers hoe ze om moeten gaan met brand. Onder andere brandklassen, blusmiddelen en de deurprocedure komen langs. Verder maken ze kennis met het BHV ontruimingsplan en leren ze hoe je effectief en snel kunt ontruimen. Het laatste onderdeel is levensreddende en niet levensreddende hulp. Van shock tot snijwonden, alles komt langs. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie