Afbeelding
Foto: Haag-Planten.nl

Zo snoei je de kardinaalsmuts

29 november 2021 om 15:32 Partnercontent

De Japanse kardinaalsmuts of Euonymus Japonicus, is een plant die je tuin naar een hoger niveau van verfijning zal tillen. Een vaste plant, deze struik biedt het hele jaar door kleur en textuur met zijn bladeren die in de herfst van groen naar paars veranderen. Het zal ook fungeren als een natuurlijke barrière voor herten en andere dieren in je tuin. 

Hij wordt wel 1,80 meter lang en is perfect voor wie genoeg ruimte heeft! Als je op zoek bent naar een gemakkelijk te verzorgen plant die het hele jaar door kleur in je huis brengt, probeer dan eens een Euonymus Japonicus Green Spire toe te voegen. Deze struik, vooral bekend om zijn onderhoudsarme en snelle groei, zal je huis (of tuin) waarschijnlijk opvrolijken met zijn groengekleurde bladeren. Maar alleen als je leert hoe je er goed voor moet zorgen om het te laten gedijen. Gelukkig is het verzorgen van je Green Spire Euonymus niet al te moeilijk - zolang je de richtlijnen van haagplanten.nl goed volgt. 

Fundamentele zorgrichtlijnen voor elke Japanse kardinaalsmuts

Water: De Japanse kardinaalsmuts moet je regelmatig water geven om de fruitproductie te verbeteren, maar als landschapsplant zal te veel water een probleem zijn.
Licht: Houd je Euonymus Japonicus Green Spire in een omgeving waar hij dagelijks gedeeltelijke tot volle zon kan ontvangen. 
Bodem: Zorg ervoor dat je de plant in een bodem met goed doorlatende eigenschappen houdt, dus idealiter een die is gemaakt van zand, leem en klei.

Grootte van de Euonymus Japonicus Green Spire

Hoe groot moet een pot zijn, hoe hoog, hoe breed mag hij worden? De Euonymus Japonicus Green Spire kan uitgroeien tot wel twee tot vier meter! Deze afmetingen maken de Japanse kardinaalsmuts een relatief middelgrote struik in vergelijking met andere, dus het is het beste om dit in gedachten te houden, omdat dit van invloed is op waar je de jouwe thuis wilt houden. 

Verwacht ook dat de plant zal groeien in een prachtige zuilvormige en smalle vorm, iets dat de moeite waard is om te onthouden bij het maken van je tuinlandschapsplannen. Daarom wordt aangeboden om een ruim gebied vrij te houden, zodat de Euonymus Japonicus Green Spire zich zo goed mogelijk kan verspreiden. 

Snoeien en trimmen van Euonymusstruiken

 Als de groei verstopt raakt in bladverliezende euonymusstruiken, open de planten dan in de late winter tot het vroege voorjaar voordat de bladeren tevoorschijn komen, wanneer de vertakkende structuur nog steeds gemakkelijk te zien is. Verwijder afgebroken of beschadigde takken en kruisende takken, evenals takken die te dicht bij elkaar staan. Gebruik een scherpe snoeischaar die na het snijden is schoongemaakt met ontsmettingsalcohol of een oplossing van 1 deel huishoudbleekmiddel op 10 delen water. 

Voor euonymusstruiken die als haag worden gekweekt, moet je de groei na de bloei in de late lente tot de vroege zomer terugsnoeien. Als de aanwezigheid van herfstfruit belangrijk is, snoei dan selectief met de hand met een snoeischaar in plaats van takkenscharen of elektrische trimmers te gebruiken om de seizoenskleur te behouden. Waar euonymus niet regelmatig wordt onderhouden, de stelen in de late winter of het vroege voorjaar terugsnoeien tot een laag, basisframe. Aangezien de bloei op oud hout plaatsvindt, beperkt dit de bloei en vruchtvorming gedurende dat jaar.

Technieken

Knijpen is het verwijderen van de stengeltoppen van een jonge plant om zo vertakking te bevorderen. Door dit te doen, hoef je later niet strenger te snoeien. 

Uitdunnen houdt in dat hele takken terug naar de stam worden verwijderd. Dit kan worden gedaan om het binnenste van een plant te openen om meer licht binnen te laten en om de luchtcirculatie te vergroten die plantenziekte kan verminderen. De beste manier om te beginnen met uitdunnen, is door dood of ziek hout te verwijderen.

Scheren is het egaliseren van het oppervlak van een struik met behulp van een hand- of elektrische schaar. Dit wordt gedaan om de gewenste vorm van een haag of vormsnoei te behouden.

Verjongen is het verwijderen van oude takken of het verkleinen van de grootte van een struik om zijn oorspronkelijke vorm en grootte te herstellen. Het wordt aanbevolen om niet meer dan een derde van een plant tegelijk te verwijderen. Denk eraan om zowel de binnenkant als de buitenkant van de plant te verwijderen. Bij het verjongen van planten met stokken, zoals nandina, snij stokken op verschillende hoogtes terug, zodat de plant er natuurlijker uitziet.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie