Afbeelding
Robotarm

4 aandachtspunten voor ergonomie op de productieafdeling

20 september 2021 om 11:34 Partnercontent

Niet al het werk vindt plaats op een kantoor achter de computer. Hoewel ergonomie daar ook van groot belang is om lichamelijke klachten te voorkomen, belasten werknemers op een productieafdeling hun lichaam zwaarder dan kantoormedewerkers. Om te voorkomen dat dit tot lichamelijke klachten en ziekmeldingen leidt, bespreken we vier aandachtspunten voor ergonomie op de productieafdeling.

Assemblage

In assemblage moeten werknemers veel werk verzetten met de handen en armen. Dat betekent dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan hoe deze belasting geminimaliseerd kan worden. Oplossing gaan van ergonomische schroevendraaiers tot pneumatische tackers zonder terugslag. Maar ook een robotarm kan werknemers in het productieproces uitstekend van dienst zijn en het werk minder zwaar maken voor hen. Deze zijn er ook voor toepassingen op kleine schaal en helpen werk gerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen en verminderen.

Tillen

Tillen van zware voorwerpen is een grote veroorzaker van lichamelijke klachten, in het bijzonder in de rug. Dit kan leiden tot langdurige klachten en ziekteverzuim. Daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat werknemers zo min mogelijk hoeven te tillen. Een rollenbaan kan uitkomst bieden voor het verplaatsen van objecten, als hier tenminste plaats voor is. Anders kunnen steekwagens een goed alternatief zijn. Ook is het in sommige gevallen praktisch om gebruik te maken van een hefsysteem met zuignappen.

Mobiel werk en zwaar werk

Bij mobiel werk en zwaar werk is het vaak praktischer om het werk staand uit te voeren. Het beste is om te kunnen werken op een tafel op ellebooghoogte, hoewel de voorwerpen waarmee men moet werken soms andere hoogtes praktischer maken. Daarom is het verstandig om een werktafel te hebben die in hoogte verstelbaar, evenals een stoel die in hoogte verstelbaar is. Zo kan de werknemer wanneer dat mogelijk is het staan afwisselen met zitten. Is zitten eigenlijk geen optie, dan zou je antivermoeidheidsmatten op de vloer bij de werkplek kunnen leggen. Deze zorgen voor een goede balans en een juiste verdeling tussen het rechter- en het linkerbeen en stimuleren de bloedsomloop in de benen, waardoor deze minder snel vermoeid raken.

Licht werk

Niet al het werk op een productieafdeling is per se heel belastend voor het lichaam. Soms is er immers sprake van zittend werk bij een werkstation waarbij enkele met kleine of lichte voorwerpen gewerkt wordt, bijvoorbeeld voor kleinschalige assemblage. Toch is het ook in dit geval verstandig om ergonomische maatregelen toe te passen, omdat de hele dat zitten niet gezond is. Omdat de hele dag staan erg belastend is, kun je in dit geval het beste voor een zit-sta-werkplek kiezen.

De lichamelijke gezondheid van een werknemer is deels ook de verantwoordelijkheid van de werkgever. Die moet zijn best doen om ervoor te zorgen dat zijn werknemers ergonomisch kunnen werken. Bovenstaande zaken kunnen daar een belangrijke bijdrage in leveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie