Afbeelding
Erfrechtadvocaat

Onenigheid omtrent erfenissen voorkomen? Raadpleeg een erfrechtadvocaat

10 augustus 2021 om 16:29 Partnercontent

Er volgt een emotionele en zware periode op het moment dat u een dierbare verliest. Als er bij de afwikkeling van de nalatenschap onenigheid ontstaat met de andere erfgenamen of als zich andere problemen voordoen, wordt het verdriet alleen maar groter. Deze scenario’s komen vaker voor dan u denkt. Dat geldt ook voor erfenissen die zo ingewikkeld in elkaar steken dat ze onmogelijk zijn af te wikkelen zonder de hulp van een persoon met verstand van zaken. Wilt u ruzies omtrent een erfenis voorkomen? Dan is het verstandig om een gespecialiseerde advocaat erfrecht te raadplegen. Want in de praktijk blijkt dat het afwikkelen van nalatenschappen met de juiste hulp, meestal zonder gerechtelijke procedures tot een oplossing komt. 

Adviseren en procederen 

U krijgt te maken met het Nederlands erfrecht zodra de bezittingen van een dierbare overledene verdeeld moeten worden en u door de wet of in het testament bent aangewezen als erfgenaam. Vroeger was het erfrecht voorbehouden aan notarissen. Bij de afwikkeling van nalatenschappen zijn erfrechtadvocaten tegenwoordig echter onmisbaar. Een erfenis of nalatenschap is het vermogen dat door de overledene is achtergelaten, en dat volgens het testament of de wet verdeeld moet worden onder de erfgenamen. Er kunnen daaromtrent verschillende vragen ontstaan. Bijvoorbeeld over de wettelijke verdeling, de uitleg en geldigheid van een testament, de executele, de vereffening van de nalatenschap, de verdeling van de nalatenschap en de legitieme portie. Een erfrechtadvocaat adviseert en procedeert over deze erfrechtelijke vraagstukken. 

Vereffening van de nalatenschap

Er zijn verschillende opties als u erfgenaam bent in een nalatenschap. U kunt de erfenis zuiver aanvaarden of verwerpen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot het beneficiair aanvaarden van de nalatenschap. Dit staat ook bekend als aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Schuldeisers kunnen u in privé aanspreken voor de vorderingen die zij hebben op de nalatenschap, als u een nalatenschap zuiver aanvaardt en zich in de nalatenschap meer schulden dan bezittingen bevinden. Dat wilt u vanzelfsprekend voorkomen. Het beneficiair aanvaarden van de nalatenschap is daarom in veel gevallen de meest verstandige keuze. In beginsel kunnen schuldeisers zich voor eventuele schulden in de nalatenschap dan niet verhalen op uw privévermogen. U ontvangt wel het erfdeel waar u recht op hebt als er meer bezittingen dan schulden zijn. 

Voordat u de keuze maakt, is het bij alle drie de opties cruciaal om u eerst en zo snel mogelijk te laten adviseren door een erfrechtadvocaat. Want in beginsel is die keuze niet meer ongedaan te maken. Als u een verkeerde keuze maakt, kan dat dus grote gevolgen hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie