Afbeelding
Geschiedenis

Interessante serie lezingen in Zeist: De wereldgeschiedenis in vijf avonden

13 juli 2021 om 14:50 Partnercontent

De klassieke opvatting is dat de wereld geschapen is in zes dagen, maar in vijf avonden in theater Figi in Zeist zet cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel het gehele verdere verloop van de geschiedenis uiteen. De serie lezingen met de veelzeggende titel De wereldgeschiedenis in vijf avonden vindt plaats vanaf maandag 6 september.

Van Confucius tot ziektekostenverzekering

“Evert Jan Ouweneel praat je in vijf avonden bij over 5000 jaar geloof, geweld, geluk en gedoe”, staat er op die website te lezen. De eerste avond handelt over de eerste religies. Om de actualiteit erbij te betrekken: een coronapandemie zou ver vóór Christus hele andere taferelen opgeleverd hebben. Dat roept vragen op. Was de mens toen meer of juist minder resistent tegen zoiets als het coronavirus? Zouden medicijnen discussie hebben opgeleverd? Wat vond Confucius er allemaal van? Vast staat dat in deze tijd van digitale medische dossiers, de zich in hoog tempo ontwikkelende farmaceutische industrie, diensten als een ziektekostenverzekering en termen als sneltest, teststraat en lockdown de mens heel anders reageert dan millennia geleden. Dat werkt relativerend, of, zoals de aankondiging vermeldt: “Wie zich niet op stang wil laten jagen door het heden, doet er goed aan het verleden er nog eens op na te slaan.”

Leert de mensheid eigenlijk wel?

De lezing van de week erop heeft de titel ‘Van Athene tot Mekka’, hier zal verteller Ouweneel de thema’s politiek, militarisme en cultuur behandelen. De Grieken komen daarbij naar voren als revolutionair en innovatief volk, net als de Romeinen. Uiteindelijk is het de religie die het verhaal richting actualiteit duwt. De reeds genoemde 5000 jaar geloof, geweld, geluk en gedoe komen dan wederom naar boven: de mensheid, hij ontwikkelt zich, maar leert hij ook? Alleen al een blik op de vele oorlogsmisdaden in de vorige eeuw, ook in deze regio, is even frappant als confronterend. Ouweneel legt dan ook continu het verband met de tegenwoordige tijd, en brengt inzichten teweeg.

China

Ook opzienbarend en een min of meer actueel gegeven dat veel mensen wellicht over het hoofd zien: in de 15e eeuw stopte China, tot dan een ongeëvenaarde schippersnatie, met varen en neemt Europa de regie over. Het gevolg is een eeuwenlange hegemonie van dit werelddeel, die pas in deze eeuw weer is teruggebracht getuige de macht en invloed van het huidige China. Maar waarom stopte China met varen? In deel 3, ‘Hoe Europa het roer van China overnam’, komt het allemaal aan de orde. De avonden ‘Op zoek naar een nieuwe wereldorde’ en ‘5000 jaar beschavingen en pandemieën’ brengen alle lijntjes samen. Er zijn twee lezingen per avond. Tickets zijn verkrijgbaar via de website, figi.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie