Afbeelding
Geboortegolf?

Vooralsnog geen coronials en quarantieners in regio Utrecht

2 juni 2021 om 07:14 Partnercontent

De lockdown werd door diverse media (onder andere de Viva) gezien als mogelijke voedingsbodem voor een piek in de geboortecijfers van deze lente, met coronials en later quarantieners tot gevolg. Hun voorspellingen zijn niet uitgekomen. Ook in de regio Utrecht is geen ongewoon sterke stijging van het aantal nieuwgeborenen te ontdekken. Waar een stroomstoring 40 weken later niet zelden resulteert in een echte babyboom, heeft men de lockdown toch anders beleeft. 

Meer intimiteit of juist echtscheidingen?

In maart 2020 werd door Viva bijna enthousiast aangekondigd dat de intimiteit in de slaapkamers zou toenemen omdat er meer tijd voor elkaar is. Een geboortegolf zou het logische gevolg zijn. De kinderen zouden door het leven gaan als ‘coronials’ en later als ‘quarantieners’. Het is niet terug te zien in de landelijke cijfers en in de regio Utrecht wordt zelfs een lichte vergrijzing van de bevolkingssamenstelling verwacht. De VPRO legde het vraagstuk voor aan Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam.

Opgegroeid met internet en smartphone

Latten legt uit dat jonge stellen veel meer aan gezinsplanning doen, en dat deze met anticonceptie in goede banen geleid wordt. Mensen die met het internet opgegroeid zijn, hebben andere prioriteiten. Zelfs met het goedkoopste sim only abonnement is het wel en wee van de wereld continu te volgen en deze digitale generatie interesseert zich daar bovengemiddeld voor. Ze zien op hun smartphone in wat voor staat de aarde zich bevindt en de extra onzekerheid van de coronacrisis ontneemt ze juist de lust voor gezinsuitbreiding. Daarnaast is er de ontplofte huizenmarkt. De millennials kunnen scrollen wat ze willen op hun mobieltje, betaalbare gezinswoningen voor starters zijn amper te vinden. Het is dan ook niet gek dat de coronacrisis niet voor een babyboom heeft gezorgd. 

Levensveranderende gebeurtenissen

De voorspelling van Viva blijkt achteraf nogal kort door de bocht. Men hield ook geen rekening met de lengte van de lockdown, die volgens seksuologe Eveline Stallart net zoveel tot een babyboom als een echtscheidingsgolf zou kunnen leiden. Levensveranderende gebeurtenissen hebben wel vaker een piek in de geboortecijfers veroorzaakt, maar een langdurige lockdown zorgt er ook voor dat mensen zich aan elkaar gaan ergeren, zei Stallart tegen NRC. Om de vergelijking erbij te pakken: een stroomstoring waarmee de lockdown en avondklok vergeleken werden, zou de grootste en langste in de geschiedenis van de elektriciteit zijn. Overigens is wel te zien dat dieren vrijwel geen last hebben van de coronacrisis, en natuurlijk ook niet van de lockdown. Eerder veel plezier: dit echtpaar Canadese ganzen heeft er bijvoorbeeld geen gras over laten groeien. Maar in het algemeen heeft corona weinig invloed gehad op geboortecijfers, ook in de regio Utrecht. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie