Afbeelding
Foto door form PxHere

Een tweedehands auto kopen doe je met deze tips

Partnercontent

Als je huidige auto toe is aan vervanging dan heb je een aantal opties. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om een nieuw voertuig aan te schaffen. Dit is natuurlijk een forse investering, terwijl een nieuwe auto verzekeren ook nog eens erg duur is in de meeste gevallen. Het leasen van een vierwieler is mogelijk een betere optie, maar dan heb je de auto niet echt zelf in handen vaak. Als je dit wel wil dan kun je beter kiezen voor het kopen van een tweedehands auto. Je zult bij het afsluiten van je autoverzekering dan ook zien dat dit niet echt duur is. De onderstaande tips kun je inzetten bij het kopen van een occasion. 

Controleer de buitenkant

Als je een tweedehands auto op het oog hebt dan moet je het natuurlijk gaan bekijken. Hierbij is een controle van de buitenkant zeker nodig. Zo moet je de naden van de deuren, motorkap en achterklep checken. De naden horen hier recht te lopen. Is dit niet het geval? Het zou kunnen dat de auto dan schade heeft gehad in het verleden. Ook moet je goed op roest letten. Deze plekken kun je met name zien rondom de achterklep, maar ook op de bumpers en wielkasten. Een roestende auto moet je eigenlijk niet willen.

Check de motor

Naast de buitenkant van de auto moet je ook alles onder de motorkap controleren. Het checken van het motorblok is hier natuurlijk onderdeel van. Als het blok vet is of er druppels aan de buitenkant zitten dan is de kans groot dat de motor olie lekt. Is het blok opvallend schoon? Controleer het dan nog een keer na de proefrit. Naast het motorblok is het ook verstandig om de aansluitingen van het koelsysteem te controleren. Er moet namelijk geen groene aanslag zijn, want dit duidt over het algemeen op lekkage. 

Neem een proefrit

Het is hoe dan ook een goed idee om een proefrit te doen in de tweedehands auto die je op het oog hebt. Hierbij moet je onder meer het aangrijppunt van de koppeling controleren. Schakelt de auto soepel zonder geluiden naar alle versnellingen? Het aangrijppunt is dan goed. Als je de koppeling ver moet laten opkomen dan zou het kunnen dat de koppeling versleten is. Op slijtage moet je tevens checken. Vreemde geluiden zijn hier een teken van, dus let hierop als je rijdt over drempels en hobbels.

advertentie