Afbeelding
Klussen met spaanplaat

Aan de slag met interieurklussen? Ervaar de voordelen van spaanplaat

7 december 2020 om 08:26 Partnercontent

Het najaar is in volle gang en door de tweede lockdown brengen we veel tijd thuis door. Maar dat maakt het extra aantrekkelijk om binnenshuis met allerlei klussen aan de slag te gaan. Heb jij ook allerlei leuke ideeën die je graag tot leven wilt laten komen? Bijvoorbeeld voor het maken van een boekenkast, televisiemeubel, dressoir, plantenbak of speelgoedkist? Net als voor het maken van werkbladen en het bekleden van plafonds, muren en wanden, is spaanplaat hiervoor uitstekend geschikt. 

Eenvoudig te bewerken 

Spaanplaat heeft diverse voordelige eigenschappen. Het is bijvoorbeeld eenvoudig te bewerken, gemakkelijk op maat te zagen en goed af te werken met een fineer- of strijkband. In vergelijking met andere houtsoorten is het relatief voordelig in prijs. Daarnaast is het verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen en diktematen, wat maakt dat het toepasbaar is voor een gevarieerde categorie projecten. Dat geldt overigens alleen voor klussen binnenshuis. Want dit plaatmateriaal verdraagt absoluut geen vocht en regen. Als spaanplaat ook maar een klein beetje nat wordt, is het afgeschreven. Het wordt slap en breekt binnen de kortste keren af. Dat komt doordat het is opgebouwd uit een bindmiddel zoals kunsthars en kleine stukjes hout. Aan deze houtsnippers en –spaanders heeft het materiaal zijn naam te danken.

Melamine toplaag 

Als je aan de slag gaat met het maken van meubels en andere interieurtoepassingen, kun je ook kiezen voor geplastificeerd spaanplaat. Platen van dit materiaal zijn aan weerszijden afgewerkt met een witte kunststof melamine toplaag. De lange kanten zijn tevens voorzien van een melamine kantstrook. Onder de spaanplaten met een melamine toplaag heb je een gevarieerde keuze. Zo zijn er hele platen, kastplanken met ABS kantstrook en geplastificeerde kastplanken. Het is wel aan te raden om bij het zagen van dit plaatmateriaal voorzichtig te werk te gaan, omdat ze bij het zagen snel versplinteren. Je kunt bijvoorbeeld een decoupeerzaag met een fijne zaagtand of een cirkelzaag met een fijne zaagtand gebruiken. Het risico op splinteren is verder in te perken door aan beide zijden van de zaaglijn tape te plakken. 

Ga je ook aan de slag met spaanplaat met of zonder melamine toplaag? Je bestelt het snel en eenvoudig in de webshop van Houthandelonline. Deze groothandel voor particulieren en bedrijven levert je bestelling op ieder gewenst adres in Nederland en België. Ook voor vakkundig advies ben je hier aan het juiste adres: 0226 – 744 226.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie