Afbeelding
Wintermaanden

Zo maak je je huis klaar voor de winter

19 maart 2020 om 17:11 Partnercontent

De koude wintermaanden staan weer voor de deur. Wellicht heb je jezelf hier al op voorbereid door je winterjas en handschoenen uit de kast te halen, maar heb je er ook al aan gedacht om je huis voor te bereiden? Er zijn namelijk een aantal handelingen die erg verstandig zijn om uit te voeren voordat de echte kou begint. In dit artikel lees je de voorbereidingen. 

Leeg de dakgoot
Het is belangrijk dat de dakgoot leeg is en een goede doorstroming heeft. Als er water blijft staan in de goot of op het dak, dan is er de kans dat dit bevriest. Dit zorgt voor een grotere kans op beschadigingen aan de goot of het dak, waardoor je eerder een lekkage krijgt. Met name platte daken hebben grotere kans op beschadigingen en lekkages, dus voorkom dat je een plat dak vervangen moet en zorg voor een lege dakgoot. 

Zorg voor een goede isolering
Je wilt natuurlijk een lekker warm huis hebben tijdens de koude maanden. Een warm huis hoeft niet meteen te betekenen dat je een torenhoge energierekening hebt. Hiervoor is het wel essentieel dat je een goed geïsoleerd huis hebt. Daarom controleer je eerst hoe de isolatie van je huis is. Begin bij het dak, de muren en de vloer, dit zijn namelijk de plekken waar je bij een slechte isolering het meeste warmte verliest. Je checkt dit door te kijken in je koopakte of na te gaan in welk jaar het huis gebouwd is. Is je huis gebouwd voor 1983, dan is er waarschijnlijk veel winst te behalen op het gebied van isolatie.

Sluit de buitenkraan af
Iets wat veel mensen vergeten is de buitenkraan, dit is niet heel vreemd aangezien je deze nauwelijks gebruikt deze maanden. Toch is dit heel belangrijk. Als je de buitenkraan niet afsluit en het gaat vriezen, dan is er de kans dat de waterleiding scheurt door het uitzettende water. Het vervangen van een waterleiding loopt als snel in de papieren en daarom is voorkomen beter dan genezen. De buitenkraan sluit je af door de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht te draaien. Vervolgens draai je de buitenkraan open en laat je het water eruit stromen. Wanneer er geen water meer uitkomt, draai je de aftapkraan dicht en laat je buitenkraan openstaan. 

Veeg de schoorsteen 
Wanneer je weer gebruik gaat maken van de schoorsteen in de winter, is het belangrijk om je schoorsteen te laten vegen. Doe je dit niet en steek je de openhaard gewoon aan, dan heb je de kans dat er een schoorsteenbrand ontstaat. Dit heeft flinke gevolgen en hoge kosten, zorg er dus voor dat je schoorsteen goed onderhouden is. Wanneer je toch bezig bent met het onderhoud van dak gerelateerde dingen, is het ook verstandig om je dakkapel en dakbedekking te laten controleren. Zo voorkom je dat je ook nog kosten voor de dakkapel hebt, omdat je beschadigingen op kunt lossen en deze dus niet meer verergeren. 

Denk ook aan je tuin 
Als je een tuin hebt, kunnen de wintermaanden echt prachtig zijn. Vooral als er ook nog sneeuw is gevallen. Iets wat je niet moet vergeten, is dat je tuin het ook zwaar heeft met de winter. Haal bijvoorbeeld eenjarige planten uit je tuin en plaats alvast de voorjaarsbollen. Probeer daarna al het gevallen blad te laten liggen, dit werkt namelijk als een isolerende deken voor de bodem en is gunstig voor de dieren in je tuin. Vergeet ook de vogels niet, in de winter hebben ze het namelijk best lastig. Hang daarom vetbollen op voor wat extra voedsel. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie