Afbeelding

Voorstelling voor groep 7/8 valt in de smaak bij wethouder d’Hondt

17 november 2023 om 10:15 Overig

BUNNIK Of ze volgend jaar weer mag komen, vraagt wethouder Julie d’Hondt aan de medewerkers van Kunst Centraal. Vooral de bijzondere vorm waarin de geschiedenis de kinderen bereikt, heeft haar aangesproken: met behulp van een mini-decor en een camera worden prachtige beelden op een scherm geprojecteerd. Op die manier krijgt de leerkracht een mooie kapstok aangereikt om het koloniale verleden van Nederland bespreekbaar te maken in de klas.

Acteurs Milan Schleijpen en Yalan Lips willen een rijsttafel maken uit het receptenboekje van de oma van Milan. Zij heeft in ‘Nederlands Indië’ gewoond, en Milan heeft nu haar boekje in bezit. Maar… voor dit gerecht ontbreken er nog een paar ingrediënten. Met de hulp van piraat Peter Peper gaan ze op het Indonesische eiland Banda op zoek naar de benodigde specerijen, en schetsen spelenderwijs een beeld van de VOC en het koloniale verleden van Nederland.

Bert Hagenaars  van Kunst Centraal vertelt: ,,Alle kinderen van de groepen zeven en acht van de Bunnikse scholen waren uitgenodigd om in de Kersentuin deze bijzondere voorstelling van jeugdtheater IJsbeerInc. en Hotel Modern bij te wonen. Ook de wethouder van cultuur, Julie d’Hondt, was op verzoek van Kunst Centraal van de partij, want de gemeente Bunnik draagt bij aan deze vorm van kunsteducatie. En natuurlijk mocht ze, net als de kinderen, ook mee-eten van het gerecht dat aan het einde van de voorstelling helemaal compleet was.”

MULTIDISCIPLINAIRE KARAKTER

,,De bijzonderheid van deze voorstelling zit ’m in het multidisciplinaire karakter ervan. Naast acteren en zang, creëren de spelers met een telefooncamera een real-time projectie van hun poppenspel op een scherm. Er is dus veel te horen en te zien, en om de beleving helemaal compleet te maken, bereiken de geuren van het pruttelende eten de neuzen in de zaal. Alle zintuigen doen mee.”

De voorstelling ‘Peter Peper’ vindt plaats in het kader van het Kunstmenu van Kunst Centraal. Het Kunstmenu laat leerlingen in de loop van de acht jaar dat ze op de basisschool zitten professionele kunst beleven. Ze maken daarbij kennis met verschillende disciplines zoals theater, dans en beeldende kunst.

Kunst Centraal werkt in 24 gemeenten in de provincie Utrecht samen met een kleine 400 basisscholen aan cultuuronderwijs. Dat doet zij met verschillende programma’s, zoals Cultuurprogramma en Kunstmenu. Daarnaast richt Kunst Centraal zich met advies en trainingen op de 100 scholen voor voortgezet onderwijs in de provincie.

www.kunstcentraal.nl

Meer informatie:

bert.hagenaars@kunstcentraal.nl

030 808 1614

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie