Afbeelding
Karolina Grabowska

Onderzoek: de voordelen van hardop voorlezen aan kinderen

2 oktober 2023 om 21:11 Overig Deel je nieuws

Verschillende studies tonen aan dat kinderen van alle leeftijden baat hebben bij hardop voorgelezen worden. Niet alleen de band tussen ouder en kind wordt versterkt, het stimuleert ook de sociale, emotionele en intellectuele ontwikkeling van kinderen. Readly, de app voor digitale tijdschriften en kranten, heeft een onderzoek laten uitvoeren door YouGov over het effect dat hardop voorlezen heeft op kinderen van alle leeftijden.

Voor jonge kinderen zorgt gezamenlijk lezen voor een betere concentratie, minder agressie en minder hyperactiviteit. Volgens pediatrische experts worden kinderen beter in staat om woorden te vinden om hun gevoelens te beschrijven, waardoor ze hun gedrag beter kunnen reguleren. Hersenscans geven aan dat het horen van verhalen het deel van de hersenen activeert dat verantwoordelijk is voor het verwerken van visuele beelden en het begrijpen van verhalen en de betekenis van woorden. Ook krijgen kinderen van 6-12 jaar een cognitieve boost wanneer ze elke dag een uur worden voorgelezen.

Ondanks de voordelen laten cijfers zien dat ouders minder vaak hun kind voorlezen vanaf het 8e jaar. Slechts 19% van de 8- tot 10-jarigen wordt dagelijks voorgelezen, in alle sociaaleconomische groepen.

Hoe kunnen ouders ervoor zorgen dat kinderen van elke leeftijd regelmatig gezamenlijk met ze lezen? 5 tips om te beginnen:

1. Lees op verschillende momenten

Lezen voor het slapengaan is vaak een ritueel maar voor sommige kinderen kan het geassocieerd worden met ‘het moeten stoppen met spelen’. Probeer een positieve associatie op te bouwen door de tijden en locaties van het voorlezen af te wisselen.

2. Gebruik technologie

Gebruik het feit dat kinderen graag op elektronische apparaten spelen in je voordeel. Er is een overvloed aan gemakkelijk toegankelijke inhoud op het web en in apps om de literaire groei van kinderen aan te moedigen.

3. Begin met stripboeken

Stripboeken zijn een makkelijke manier om kinderen meer leesplezier te laten ervaren. Strips zijn ook een uitstekend instrument voor kinderen om te beginnen met lezen in een andere taal dan hun moedertaal.

4. Geef het goede voorbeeld

Kinderen imiteren volwassenen om hen heen. Geef het goede voorbeeld door je eigen leesgewoonten te cultiveren. Vergeet ook  niet om het laatste artikel, tijdschrift of boek dat je gelezen hebt met je kind te bespreken wanneer de gelegenheid zich voordoet.

5. Creëer vragen

Veel lezen, zelfs als je denkt dat het materiaal te gevorderd is voor je kind, is een goede manier om nieuwe woorden en kennis te introduceren. Gebruik dit als een manier om in te spelen op de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen om samen te ontdekken.

Tijdens een voorleesmoment fungeren ouders als brug tussen verhalen en het persoonlijke leven van kinderen. Zonder hun betrokkenheid zouden jongeren moeite hebben om de betekenis van wat ze lezen te doorgronden. Van het herkennen van taalpatronen tot het ontdekken van nieuwe aspecten van de wereld; de voordelen van voorlezen groeit met de dag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie