Parkmakersparade 2023. Parkmakers in actie voor meer grenzeloze groene lopers.

13 september 2023 om 17:02 Overig Deel je nieuws

Studio M&M op de Fruitveiling in Bunnik biedt niet ruimte aan voor creatieve werksessies, lezingen, fotoshoots en het maken van theater en muziek producties, maar is ook regelmatig het hoofdkwartier van Parkmakers. Een netwerk van burgers die samenwerken in het vergroenen van buurten, naar elkaar toe groeien én op een praktische manier stappen zetten om steden, dorpen en landschap met groene lopers te verbinden. Lopers van stedelijke gebieden helemaal tot aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Locaties die een alliantie vormen met het Nationaal Park noemen we Zusterparken.
Groene verbindingen zijn heel belangrijk voor een gezonde leefomgeving én cruciaal voor behoud van biodiversiteit. Er moeten meer fijne, groene en luwe looproutes komen. Om te vertragen, te genieten van landschap en erfgoed, in beweging te zijn en een goed gesprek te hebben. Meer doorgaande looproutes krijgen nog te weinig aandacht bij nieuwe ontwikkelingen en aanleg van infrastructuur. In plaats daarvan ontstaan er juist steeds meer barrières. Dat komt omdat ontwikkelproject vaak een strak omlijnende afbakening hebben en niet naar het geheel wordt gekeken.
Waarom groene lopers? Lopen gaat niet alleen over je verplaatsen van a naar b (mobiliteit) maar ook over ontspannen en ontmoeten. Lopen is ook geschikter voor een heleboel mensen die niet meer op de fiets durven, maar wel willen bewegen. En... wanneer je meer groene lopers maakt tussen bijvoorbeeld Utrecht, Houten en Bunnik is dat ook goed nieuws voor onze flora en fauna. En op die manier genieten we ook meer van het mooie landschap en erfgoed. Grenzeloze groene lopers dus. Het parkmakersnetwerk is vooral in Utrecht en Amersfoort actief, maar groeit nu door ook richting Bunnik. Tijdens deze parkmakersparade waren ook deelnemers uit Bunnik. De kracht van de parkmakers is dat ze behalve samenwerken er ook altijd een feestje van maken, werkend vanuit optimisme. Meer weten over de parkmakers? kijk dan eens op www.parkmakers.nl en download de verslagen van de parkmakersdag grenzeloze groene lopers van 1 september. Meer weten over studio M&M op de Fruitveiling? Kijk dan ook eens op www.studio-menm.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie